Петер Пелегрини победио на председничким изборима у Словачкој

Kандидат кога подржава владајућа коалиција Петер Пелегрини победио је у другом кругу председничких избора у Словачкој са 53,12 одсто освојених гласова, што значи да је добио подршку 1.409.255 бирача, саопштио је словачки Завод за статистику.

Његов противканидат, прозападно оријентисани политичар, бивши дипломата Иван Kорчок освојио је у јуче одржаном другом кругу избора 46,87 одсто гласова, односно за њега је гласало 1.243.709 бирача, преноси агенција ТАСР.

На председничке изборе је изашло 61,14 одсто уписаних у бирачке спискове, укупно 2.671.279 бирача.

Петер Пелегрини (48), савезник премијера Роберта Фица, са којим дели став према Русији, наследиће на положају председника државе Зузану Чапутову.

Словачка је била један од најчвршћих савезника Украјине пре него што је Фицо дошао на власт у октобру 2023. године са обећањем да ће зауставити словачке испоруке војне помоћи Kијеву, наводи Би-Би-Си и оцењује да је сада, када је Пелегрини преузео положај од либералне председнице Чапутове, Украјина дефинитивно изгубила словачки глас подршке у ЕУ и НАТО.

Би-Би-Си подсећа и да је Фицо недавно изјавио да је председник Русије Владимир Путин "неправедно демонизован" и упозорио да би пријем Украјине у НАТО означио почетак трећег светског рата.

Kако се додаје, Пелегринијева кампања делимично је била праћена реториком подршке Москви, а Пелегринијев противкандидат Иван Kорчок оптуживан је да је "ратни хушкач који би послао словачке војнике да се боре у Украјини", иако председник Словачке нема таква овлашћења.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво