Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Бајден позвао да се хитно оконча рат у Гази; Нетанјаху: Иран годинама делује против Израела

Рат Израела и Хамаса – 181. дан. Разговарали Бајден и Нетанјаху. Бела кућа саопштава да је неприхватљив напад ИДФ-а на хуманитарце, као и да је потребно да Израел предузме мере у заштити цивила и обезбеди онима који пружају помоћ цивилима. Нетанјаху тврди да Иран делује против Израела годинама, стога Израел делује против Ирана. Оксфам тврди да Палестинци на северу енклаве преживљавају са 250 калорија дневно.

Бајден позвао  да се хитно оконча рат у Гази; Нетанјаху: Иран годинама делује против Израела Бајден позвао да се хитно оконча рат у Гази; Нетанјаху: Иран годинама делује против Израела

Израелска војска и после пола године не престаје са војним операцијама у свим деловима палестинске енклаве. Најжешће борбе воде се на југу Газе, посебно у области Кан Јуниса.

Дошло је до још једне размене ватре између ИДФ-а и Хезболаха на израелско-либанској граници, док је израелски министар одбране Јоав Галант навео да шире војне операције против те либанске групе.

Вашингтон је, у међувремену, тражио да Тел Авив брзо оконча истрагу напада у којем је страдало седам хуманитараца Светске централне кухиње.

САД, ипак, не очекују да ће њихова погибија утицати на ток преговора између Израела и палестинског Хамаса. 

С друге стране, Министарство здравља у Гази, које води Хамас, тврди да је готово 33.000 Палестинаца од почетка сукоба страдало у израелским нападима.

Бродски конвој са 240 тона хране за цивиле у Појасу Газе, истовремено, након убиства хуманитараца, враћен је током јучерашњег дана на Кипар. 

Светска здравствена организација, такође, упозорила је да ће многи пацијенти из уништене болнице Шифа у граду Гази умрети ако не буду хитно евакуисани.

За то време, неименовани обавештајци су за Гардијан открили да је израелска војска користила систем вештачке интелигенције "лаванда" за идентификацију 37.000 циљева, међу којима су наводно и цивили, у Појасу Газе.

ИДФ је, у међувремену, одбацио те наводе, посебно оне које се односе на листу циљева коју је саставила "лаванда".

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара