Читај ми!

Снажан земљотрес погодио Тајван – најмање деветоро мртвих, више од 900 повређених

Најмање девет особа је погинуло, а више од 900 особа је повређено, у снажном земљотресу који је рано јутрос погодио Тајван. Срушило се 26 зграда, док је под рушевинама најмање 120 заробљених. Спасилачке акције су у току, ангажована је и војска. То је најјачи потрес који је погодио Тајван у последњих 25 година.

Снажан земљотрес погодио Тајван – најмање деветоро мртвих, више од 900 повређених Снажан земљотрес погодио Тајван – најмање деветоро мртвих, више од 900 повређених

Земљотрес јачине 7,2 степена Рихтерове скале погодио је јутрос источну обалу Тајвана. Погинуло је најмање девет особа, а повређено више од 900 људи, јавља Ројтерс.

Епицентар је био 18 километара јужно од града Хуалијена, а до сада је забележено још најмање 100 накнадних потреса. 

Земљотрес је изазвао клизишта, 26 зграда се срушило, путеви су оштећени, а неки делови Тајвана су без струје. Са појединих зграда отпадали су делови конструкције, као и скеле на недовршеним објектима. 

Ватрогасна служба наводи да је под рушевинама заробљено најмање 127 особа. Више од 75 људи заробљено је у тунелима Јинван и Кингсуи подно планина око Хуалијена. У спасилачку акцију укључена је и војска.

 

Такође, најмање 50 људи је заробљено у четири минибуса који су саобраћали од Хуалијена ка оближњем националном парку Тароко.

Потрес на Тајвану је најјачи у последњих 25 година, а осетио се и на југу Јапана, истоку Кине и на Филипинима.

Део острва који је погођен земљотресом трусно је подручје са високим планинама. Стручњаци предвиђају да ће у нареднима данима постојати опасност од покретања нових клизишта.

Неколико мостова у брдским насељима већ је срушено.

Спасилачке службе су саопштиле да су тројица планинара погинула након одрона услед земљотреса на планинској стази Декалун, док је једна особа страдала у аутомобилу испред тунела Хуиде, када се део стене одломио и пао на возило. 

Издато је и упозорење на цунами за Тајван, Јапан и Филипине, али су у појединим подручјима упозорења у међувремену повучена. 

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара