Читај ми!

За сада без изручења Асанжа – суд одобрио подношење жалбе

Суд у Лондону дао је дозволу Џулијану Асанжу да уложи жалбу против изручења САД. Оснивач "Викиликса" био би изручен САД за неколико дана да је суд одлучио другачије. Амерички судови терете Асанжа за шпијунажу.

Виши суд у Лондону одлучио је да оснивач Викиликса Џулијан Асанж може да уложи жалбу против изручења Сједињеним Државама.

У одлуци суда наводи се да Асанж може да уложи жалбу на пуно саслушање, осим ако САД не дају "задовољавајућа уверавања", преноси Гардијан.

Да је суд одлучио другачије, наводи се, у року од неколико дана могао би да буде изручен САД, које га терете за шпијунажу.

Асанжови адвокати: Оптужбе политички мотивисане

На дводневном рочишту, његови адвокати су тврдили да су оптужбе које се односе на објављивање хиљада поверљивих и дипломатских докумената у вези са ратовима у Авганистану и Ираку политички мотивисане и да је захтев за изручење незаконит.

Судије у Високом суду у Лондону у образложењу су навели да су адвокати показали да Асанж има споран случај и да би требало да им се дâ прилика да то изнесу на пуном жалбеном саслушању које је заказано за мај.

Асанж и САД – затворска казна од пет до 175 година 

САД траже изручење Асанжа због објављивања тајних војних досијеа 2010. и 2011. године, и терети се за шпијунажу по 17 тачака, а ако буде осуђен, могао би да добије и до 175 година затвора, према тврдњама његових адвоката.

Амерички тужиоци, међутим, тврде да казна не би била дужа од 63 месеца.

Недавно је Волстрит џорнал објавио чланак у ком се тврди и да Вашингтон наводно разматра могућност да се Џулијан Асанж изјасни кривим за мање тежак злочин и тако избегне екстрадицију у САД и буде пуштен из британског затвора.

"Викиликс" – прича о поверљивом

Асанжов портал Викиликс објавио је 2010. године видео-снимак америчке војске на којем се види како у нападу хеликоптерима "апач" у Багдаду 2007. године гину десетине људи, међу којима и два новинара Ројтерса.

Потом је Викиликс објавио на хиљаде тајних поверљивих докумената и дипломатских извештаја у којима САД критикују светске вође, од руског председника Владимира Путина до чланова саудијске краљевске породице.

недеља, 28. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво