Читај ми!

Волстрит џорнал: Асанж би могао да избегне екстрадицију

Вашингтон наводно разматра могућност да се Џулијан Асанж изјасни кривим за мање тежак злочин и тако избегне екстрадицију у САД и буде пуштен из британског затвора, пише "Волстрит џорнал", позивајући се на своје изворе у америчком Министарству правде. Министарство наводно разматра да дозволи Асанжу да се изјасни кривим за погрешно руковање поверљивим информацијама.

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж можда неће бити изручен Сједињеним Државама, пише Волстрит џорнал, позивајући се на изворе у америчком Министарству правде који кажу да Вашингтон разматра могућност да се Асанж изјасни кривим за мање тежак злочин.

Министарство наводно разматра да дозволи Асанжу да се изјасни кривим за погрешно руковање поверљивим информацијама, што би могло да резултира његовим пуштањем из британског затвора и избегавањем екстрадиције, наводи амерички лист.

САД траже изручење Асанжа због одавања тајних војних досијеа 2010. и 2011. године, а Врховни суд Уједињеног Краљевства одлучио је да Асанж буде изручен, одбацујући тврдње да би због лошег менталног здравља могао да изврши самоубиство у америчком затвору.

"Викиликс" – прича о поверљивом

Асанжов портал Викиликс објавио је 2010. видео-снимак америчке војске како у нападу хеликоптерима "апач" у Багдаду 2007. гину на десетине људи, међу којима и два новинара Ројтерса.

Након тога, Викиликс је објавио хиљаде тајних поверљивих докумената и дипломатских извештаја у којима САД критикују светске вође, од руског председника Владимира Путина до чланова саудијске краљевске породице.

Асанж се у САД терети за шпијунажу по 17 тачака, а ако буде осуђен, могао би да добије и до 175 година затвора, према тврдањама његових адвоката.

Амерички тужиоци тврде да казна не би била дужа од 63 месеца.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара