Читај ми!

Откривена велика кинеска хакерска завера у Америци, ФБИ нуди 10 милиона долара за информације о осумњиченима

Милиони Американаца, односно њихови онлајн налози, били су жртве "злокобне" кинеске хакерске завере која је циљала америчке званичнике, саопштили су америчко Министарство правде и ФБИ. Стејт департмент нуди 10 милиона долара за информације о седморици осумњичених.

Седморица кинеских држављана оптужена су за спровођење опсежне операције сајбер напада, односно да имају за везе са хакерском операцијом која је трајала чак 14 година.

Амерички Стејт департмент нуди награду од 10 милиона долара за информације о седморици осумњичених мушкараца.

Министарство правде је саопштило да су хакери циљали америчке и стране критичаре Kине, компаније и политичаре.

Седморица мушкараца наводно су послала преко 10.000 "злонамерних мејлова" на адресе хиљаде жртава на више континената.

Како је вршено хаковање

У оптужници, у којој се износе докази против седморице кинеских држављана, амерички тужиоци су рекли да је хаковање резултирало потврђеним или потенцијалним компромитовањем радних налога, личних мејлова и евиденције телефонских позива.

Мејлови, које су наводно слали, често су изгледали као да долазе од истакнутих медијских агенција или новинара, а садржали су скривене линкове за праћење. Ако би особа отворила мејл, њене информације – укључујући локацију и ИП адресу – биле би послате на сервер који су контролисала седморица оптужених.

Ове информације су затим коришћене како би се омогућило "директније и софистицираније циљано хаковање, попут компромитовања кућних рутера прималаца и других електронских уређаја", навели су амерички тужиоци.

Ко су биле мете хакерских напада

Поред тога што су циљали званичнике америчке владе који раде у Белој кући и америчким државним департманима, а у неким случајевима и њихове супружнике, мете напада су такође били и страни дисиденти широм света.

У једном примеру који је навело министарство правде, оптужени су "успешно компромитовали хонгконшке продемократске активисте и њихове сараднике који се налазе у Хонг Kонгу, Сједињеним Америчким Државама и другим страним локацијама".

Такође, хаковане су и америчке компаније, а оптужени су циљали индустрије одбране, информационих технологија, телекомуникација, производње и трговине, финансија, консалтинга, правних и истраживачких делатности.

Међу компанијама које су биле на мети напада су и одбрамбене које пружају услуге америчкој војсци, али и "водећи пружалац опреме за 5Г мрежу", саопштило је министарство правде.

Шеф ФБИ-ја: Сајбер шпијунажа неће бити толерисана

Америчко министарство правде назвало је ово "глобалном хакерском операцијом" коју подржава кинеска влада.

"Данашње саопштење разоткрива сталне и дрске напоре Кине да поткопа сајбер безбедност наше нације и циља на Американце и наше иновације", рекао је директор ФБИ-ја Кристофер Реј.

Поручио је и да сајбер шпијунажа неће бити толерисана.

"Све док Кина настави да циља на САД и наше партнере, ФБИ ће наставити да шаље јасну поруку да сајбер шпијунажа неће бити толерисана, а ми ћемо неуморно гонити оне који угрожавају безбедност и просперитет наше нације“, додао је Реј.

И британска влада оптужила Кину

Ове оптужбе долазе након што је и британска влада оптужила Кину да је одговорна за "злонамерне сајбер кампање" усмерене на изборну комисију и политичаре у тој земљи.

Кинеска амбасада у Лондону саопштила је да се "снажно противи" оптужбама, називајући их "потпуно измишљеним и злонамерним клеветама".

Очекује се реакција кинеске амбасаде у Вашингтону на оптужбе САД.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво