Читај ми!

Ројтерс: Вођа огранка ИД-а повезаног са нападом у Москви има глобалне амбиције

Санаулах Гафари, који предводи авганистански огранак Исламске државе, успео је да га претвори у један од најопаснијих делова те глобалне милитантне исламистичке мреже, способан за операције далеко ван свог подручја, тврди неименовани амерички обавештајни извор.

Исламска држава је преузела одговорност за терористички напад изведен у петак у концертној дворани "Kрокус" у предграђу Москве у којем је погинуло најмање 137 људи, а амерички званичници тврде да располажу обавештајним подацима који указују да је за напад одговорна управо авганистанска фракција Исламске државе Корасана, наводи Ројтерс.

Званични Вашингтон навео је да је овог месеца упозорио Русију на могући терористички напад на основу пресретнутих комуникација припадника ИД Корасана.

Руско министарство спољних послова изразило је сумњу у тврдње да су за напад на дворану Kрокус одговорни припадници ИД-а, иако проналажење таџикистанских пасоша код ухапшених наоружаних нападача сугерише на могућу повезаност са групом Санулаха Гафарија (29), указују стручњаци за безбедност.

Ројтерс тврди да је последњих година његова организација је у више наврата настојала да изврши нападе на Русију у знак одмазде за њену интервенцију у грађанском рату у Сирији где је поражена регионална фракција Исламска државе

Прошле године било је јављено да је Гафари убијен у јуну у Авганистану, али он је успео да рањен побегне преко границе у Пакистан и верује се да живи у провинцији Белуџистан, у подручјима који нису под контролом централних власти, рекла су два извора из авганистанских и пакистанских талибана за британску агенцију.

Тас: Осумњичене за напад у Москви бране адвокати по службеној дужности

Извор агенције Тас у московском суду наводи да четворицу окривљених за терористички напад у Подмосковљу заступају адвокати које је ангажовала држава и да се ниједан бранилац није добровољно јавио.

Четворица оптужених су Далерјон Мирзојев, Сајидакрам Рачабализод, Шамсидин Фаридуни и Мухамедсобир Фаизов.

Они су осумњичени да су увече 22. марта извршили смртоносни терористички напад у концертној дворани "Kрокус Сити Хол" у Kрасногорску, у предграђу Москве.

Према досадашњој евиденцији Руског истражног комитета, број погинулих је 137, али наводи се да би могао да буде већи.

Министарство здравства Московске области саопштило је да су 182 особе повређене.

Ухапшено је укупно 11 особа за које се сумња да су умешане у овај терористички напад, укључујући четворицу наоружаних нападача који су приведени у Брјанској области, југозападно од Москве, док су покушавали да побегну преко границе и домогну се Украјине.

Студент ухапшен за давање лажних информација

Снаге реда проверавају дојаве о бомбама у 10 тржних центара у Москви као и једну зграду медицинско-хируршког центра "Пирогов" одакле је евакуисано 700 људи.

И у Санкт Петербургу евакуисан је трговински центар "Пасаж". Полиција је привела 18-годишњег студента који је намерно дао лажне информације да се спрема терористички напад на трговачко-забавни комплекс "Лондон Мол" у градској четврти Невски, преноси Спутњик и додаје да је, поред тога, у Махачкали био евакуисан аеродром.

Руска полиција позвала је грађане да не дижу панику и да прате налоге администрације. Истићу да је ситуација је под контролом органа МУП-а.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво