Читај ми!

Венецуела одобрила стварање нове државе на територији којом управља Гвајана

Парламент Венецуеле одобрио је стварање нове државе под називом Гвајана Есекиба на територији региона Есекибо, којим управља Гвајана. Есекибо је дуго предмет спора између Венецуеле и Гвајане.

Одлука парламента о стварању нове државе под називом Гвајана Есекибо нема непосредан практичан ефекат, преноси Ројтерс. Закон међутим пролази званичну процедуру, па се очекује да ступи на снагу чим буде објављен у званичном службеном гласнику.

Предвиђено је да границе државе буду Атлантски океан на северу, Бразил на југу, Гвајана на истоку и венецуеланске државе Делта Амакуро и Боливар на западу.

У закону се наводи и да ће град Тумеремо у Боливару бити главни град до постизања, како се истиче, "практичног и обострано прихватљивог решења" са Гвајаном.

Одлука Каракаса бржа од МСП-а 

Венецуела и Гвајана договориле су се прошлог децембра да избегавају било какву употребу силе и да не ескалирају тензије у спору, након састанка председника Николаса Мадура и његовог гвајанског колеге.

Међународни суд правде (МСП) треба да одлучи којој земљи припада територија Есекиба, али венецуеланска влада поручила је да тај суд не признаје, те да јој децембарски референдум, којим је подржано стварање нове државе, даје право да контролише Есекибо и дозвољава нафтна истраживања у том региону.

Изборне власти Венецуеле саопштиле су да је више од 10 милиона грађана гласало на децембарском референдуму, али до сада нису објавиле резултате.

Гвајана је поручила да се о њеним границама не може дискутовати и да ће бранити свој суверенитет.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара