Читај ми!

Да ли Олаф Шолц губи контролу над дебатом о "таурусу"

Немачки канцелар Олаф Шолц одлучио је да Немачка не испоручи Украјини крстареће ракете "таурус". Међутим, расправа о томе све више добија на замаху и ствара поделе у његовој коалицији.

Обећања о испоруци оружја Украјини су уједно и прилика да савезна немачка влада скрене пажњу са спора око крстарећих ракета "таурус", које Украјина толико жели. Немачка планира да обезбеди Кијеву још 500 милиона евра војне помоћи, укључујући и хитно потребну артиљеријску муницију.

То је био резултат састанка западних савезника Украјине у бази америчких ваздухопловних снага у Рамштајну. Оно што Украјина још увек не добија су "таурус" ракете с дометом од 500 километара, које би могле да погоде и циљеве у Москви.

Канцелар Олаф Шолц одбија ту испоруку. Он сматра да постоји опасност од тога да Немачка буде увучена у рат. Али Шолц више не може да избегне расправу о томе, чак ни унутар своје владајуће коалиције коју чине социјалдемократе (СПД), Зелени и либерали (ФДП).

Шта значи "замрзнути конфликт"

Реченица коју је у прошлонедељној парламентарној дебати изрекао лидер посланичке групе СПД Ролф Мицених изазвала је негодовање у земљи и иностранству: "Зар није време да разговарамо не само о томе како да водимо рат већ и о томе како га замрзнути и касније завршити?“

Критичари су "замрзавање" протумачили као издају Украјине. Фридрих Мерц, шеф највеће опозиционе странке, Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), рекао је: "Рат у Украјини већ је једном замрзнут, 2014. године, кроз два споразума из Минска. А шта Путин мисли о замрзавању, то можете видети сваког дана у вестима."

Критике, међутим, долазе и из саме коалиције. У интервјуу за радио Дојчландфунк, политичарка ФДП-а Мари-Агнес Штрак-Цимерман оптужила је СПД за политику "попуштања", односно политику смиривања. Штрак-Цимерманова је већ два пута гласала против владе на гласању о "таурусу" у Бундестагу, иако је њена странка део владајуће коалиције.

Политиколог Јоханес Варвик с Универзитета у Халеу брани идеју замрзавања: "Замрзавање сукоба не значи његово решавање, већ спречавање даље ескалације", рекао је Варвик за ДВ.

"Сукоб који је у постојећим условима ’нерешив’, није оптерећен тежњом за идеалним решењем, већ се ставља ’на лед’ минималним компромисом који је прихватљив за обе стране. То наравно не гарантује успех, али је у поређењу с алтернативама одговорна стратегија", сматра Варвик.

Похвале с погрешних страна

Оно што је шкакљиво за Шолца јесте то што похвале стижу од људи с којима он не жели да има политичке везе. На пример од Бјерна Хекеа, из десничарске странке Алтернатива за Немачку (АфД). Или од Саре Вагенкнехт, која је недавно основала партију која носи њено име. Обе странке најрадије не би војно подржавале Украјину.

А онда је и бивши немачки канцелар, социјалдемократа Герхард Шредер, похвалио актуелног канцелара. Иако је Шредер критиковао руску инвазију на Украјину, он је и даље пријатељ с руским председником Владимиром Путином.

"Бити похваљен и присвојен од Герхарда Шредера јасно показује да је на погрешном путу“, рекао је баварски премијер и лидер Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) Маркус Зедер, мислећи на Олафа Шолца.

Да ли су Немачкој потребне ракете "таурус"

У међувремену се настављају спекулације о разлозима Шолцовог одбијања. Политичар ЦДУ Родерих Кизеветер за ДВ каже да су наведени разлози, попут заштите Немачке од учешћа у рату – "лажни разлози". Он спекулише да би канцелар можда био спреман да прихвати "диктирани лажни мир" Русије за Украјину. Кизеветер се, иначе, већ дуго залаже за испоруку "тауруса" Кијеву.

Јоханес Варвик, међутим, сматра да се ракете "таурус" прецењују у контексту даљег тока рата: "Солидарност с Украјином није питање испоруке што веће количине тешког наоружања, већ питање степена дипломатских иницијатива да се тај рат оконча неким непопуларним, али реалистичним приступима."

Наводне изјаве генералног инспектора Бундесвера Карстена Бројера на тајном састанку Одбора за одбрану Бундестага додатно су подстакле спекулације. Највиши официр Бундесвера наводно је говорио о недостатку способности немачких оружаних снага у случају испоруке "тауруса", преноси портал "Т-онлајн".

Већина Немаца против испоруке "тауруса"

Иако Шолц осећа снажан отпор како од својих коалиционих партнера либерала и Зелених, тако и од демохришћанске опозиције, он може бити сигуран у подршку већине немачког становништва када је реч о "таурусу". Према новом истраживању агенције Форса, 66 одсто испитаника не прихвата испоруку тих ракета.

Крајем фебруара 35 одсто је било за, али, према новом истраживању, сада их је само 28 одсто. Само међу присталицама Зелених је већина за испоруку. Већина присталица либерала (54 одсто), социјалдемократа (70 одсто) и демохришћана (60 одсто) је против тога.

И Олаф Шолц и шефови странака које заговарају испоруку "тауруса" пажљиво ће погледати те резултате, посебно имајући у виду предстојеће европске изборе почетком јуна. Како завршити рат у Украјини – то ће вероватно бити важна тема.

Канцелар се недавно негативно изразио о дебати о "таурусу", коју очигледно више не може да контролише: рекао је да је "срамотна". Али, чињеница да канцеларова одлука о "таурусу" није ефикасна чак ни у његовим редовима, показује губитак ауторитета.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво