Читај ми!

Ванредно на Хаитију након бекства 4.000 затвореника – премијер у иностранству, банде прете преузимањем власти

Влада Хаитија увела је 72-часовно ванредно стање након што су банде ослободиле око 4.000 затвореника из највећег затвора у престоници Порт-о-Пренсу. Вође банди рекле су да желе да изнуде оставку хаићанског премијера. Међу одбеглим затвореницима су и чланови банде који су оптужени за убиство председника Жовенела Моиза 2021. године.

На Хаитију је проглашено ванредно стање у трајању од 72 сата и уведен полицијски час, док влада најављује да ће кренути у потрагу за криминалцима за које верује да су побегли из затвора, након што су банде 3. марта ослободиле готово њих 4.000.

Вође банди рекле су да желе да изнуде оставку премијера Аријела Хенрија, који се тренутно налази у иностранству, као и да намеравају да његовој влади одузму контролу над 80 одсто престонице.

Бекство из затвора

Наоружане банде упале су у највећи у затвор у главном граду Хаитија Порт-о-Пренсу и ослободиле бројне затворенике. Већина од око 4.000 мушкараца који су били у затвору у престоници је побегла.

Међу затвореницима су били чланови банде оптужени за убиство председника Жовенела Моиза 2021. године.

"Полицији је наређено да употреби сва средства која су јој на располагању за спровођење полицијског часа и хапшење свих прекршитеља", изјавио је министар финансија Патрик Боавер, који обавља дужност премијера.

Насиље и избори

Нови талас насиља је покренут 29. фебруара када је хаићански премијер Аријел Анриј отпутовао у Најроби, где преговара о слању међународних безбедносних служби, предвођених кенијским службеницима, у земљу.

Вођа банде Џими Шеризије објавио је почетак координисаног напада са циљем да се премијер разреши функције.

"Сви ми, наоружане групе у провинцијским местима и наоружане групе у престоници, уједињени смо", казао је Шеризије, бивши полицајац, за којег се верује да је организовао више масакара у Порт-о-Пренсу.

Од убиства Жовенела Моиза, на Хаитију је насиље у порасту. Још није изабран његов наследник, а избори нису одржани од 2016. године. 

Према политичком договору, требало је да избори буду одржани, те је Аријел Анри требало да се повуче са дужности до 7. фебруара, али то се није догодило.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво