Читај ми!

Хаити, када се банде уједине

Не толико давно, Хаити је словио као омиљена дестинација беспослених дипломата, који су по ходницима седишта Уједињених нација у Њујорку чекали ново намештење. Спектакуларне плаже, тиркизно море и свеопшта беда, која деценијама влада карипским острвом, обећавали су сјајан провод за мало пара и тек понеку озбиљнију кризу.

Хаити, када се банде уједине Хаити, када се банде уједине

Заточени иза високих зидова опасаних бодљикавом жицом, странци и туристи су проводили године далеко од стварности Хаитија, обрачуна банди, корумпираних режима и свеопштег сиромаштва у којем се брзина репетирања "калашњикова" постала једино мерило вредности.

Безбројне банде су, свака у свом атару, терорисале локалну сиротињу, отимале људе и убијале их када су то сматрале за сходно, док су се хаићански политичари гложили око поделе власти и новаца од мутних договора са странцима.

И онда се, почетком марта, све променило.

Премијер Аријел Хенри је отпутовао у Најроби на преговоре о слању још 1.000 кенијских полицајаца на Хаити, што је представљало сигнал за уједињење безбројних банди, које су преузеле контролу над већим делом престонице Порт-о-Пренса и провалиле у затвор из којег је утекло око 4.000 затвореника.

Американци су одмах послали још један одред маринаца да заштите амбасаду, док је гувернер Флориде распоредио гардисте на места на којима се очекује долазак избеглица са Хаитија. Камионе са кавезима спремила је Доминиканска Република, док су Француска, Америка и карипске државе сковале план за формирање прелазне власти и отвориле врата организовању избора, који су на Хаитију последњи пут одржани још 2016. године.

Како се чини, организовали су се и лидери банди, надајући се да ће у новој подели власти постати политичке организације и снагу оружаја трампити за утицај у парламенту.

Аријел Хенри, који је Хаитијем владао од 2021. године, смењен је искључиво јер су власт у добром делу Порт-о-Пренса, оружјем и претњама, преузеле банде на чијем се челу налази низ мутних ликова – укључујући бивше полицајце, робијаше, шверцере дроге и неостварене репере.

Уједињене банде Хаитија су, тако, разрешиле дужности човека чија је популарност на Хаитију симболична, пре свега због наводних веза са Џозефом Феликсом Бадијом, човеком који је, пре четири године, иницирао убиство председника Жовенела Мојса.

Хенри се неколико пута састајао са Бадијом, чак и у време када га је локална полиција увелико тражила због учешћа у убиству председника. Везе ова два човека у доброј су мери документовали тужиоци који су водили истрагу, која је на концу, због Хенријевог мешања, остала без јасног одговора у вези са инспираторима злочина.

Криминалци су, у међувремену, пуцали по аеродрому, опљачкали луку, заузели затвор, спалили министарство унутрашњих послова и десетак полицијских станица.

Ерупција насиља представљала је врхунац скоро две деценије политичке кризе испуњене насиљем и анархијом, док је међународна заједница, тек повремено, покушавала да заузда утицај банди у најсиромашнијим деловима државе.

Хенријевом доласком на власт, ситуација је само погоршана, јер се у сложену једначину претендената на највиши положај умешао Гај Филип, кључни човек у пучу којим је 2004. године збачен диктатор Жан Батист Дувалије, али чија је каријера кренула низбдро када су га Американци осудили на девет година затвора због примања мита од шверцера кокаина.

"Мандела је био у затвору. У затвору су били и Уго Чавез и бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва... Уколико мој народ то буде желео, бићу лидер", рекао је Филип.

Осим Филипа, побуну на Хаитију воде вође банди попут Џимија "Барбекјуа" Шеризијеа, који је 2018. године побио најмање 30 људи у нападу на ривалско насеље. Иако тврди да надимак "Барбекју" дугује чињеници да му је мајка била роштиљџија, западне дипломате сматрају да такво име потиче од спаљивања живих људи.

Други на листи лидера банди је Џонсон Андре, познат и под уметничким именом "Изо", реч је о неоствареном реперу заробљеном у телу криминалца – бившем полицајцу кога Уједињене нације описују као шверцера дроге и силоватеља, који своје музичке уратке редовно објављује на "Јутјубу".

Акција међународне заједнице усмерена ка сређивању стања на Хаитију привремено је обустављена јер се чека формирање прелазне владе, у којој бар за сада нема места за лидере банди.

Главни захтев наоружаних група окупљених око ова три лидера била је оставка Хенрија. Сада када је тај захтев испуњен, махом се баве свеопштом амнестијом и имунитетом од кривичног гоњења у којем је за мање од деценије страдале безмало 10.000 људи, док је више од 300.000 побегло.

Дипломате сматрају да ће мир на Хаитију завладати оног тренутка када се појави сила моћнија од банди, чији се лидери последњих дана све чешће извињавају нацији због злодела, пребацујући кривицу на политички и економски систем.

И све док се на Хаитију не појави нека нова сила, моћнија од оне коју имају лидери банди, спектакуларни хотели са савршеним плажама остаће затворени упркос високим зидовима, наоружаним чуварима и бодљикавој жици. Власници хотела ће одлуку о затварању преиспитивати на свака три дана – све док ликови попут "Барбекјуа", "Изија" и Филипа не одложе оружје.

недеља, 28. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво