Читај ми!

Парламентарни избори у Ирану, Хамнеи међу првим гласачима

У Ирану се одржавају парламентарни избори, а ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи био је један од првих гласача. Прелиминарни резултати очекују се у суботу.

Али Хамнеи (84) је позвао грађане да гласају што је пре могуће, наводећи да, како је рекао, "и пријатељи и непријатељи Ирана посматрају излазност", преноси Араб њуз.

Прелиминарни резултати иранских избора очекују се у суботу. 

Очекује се да ће избори бити тест популарности верског руководства, усред растућег незадовољства због политичке, социјалне и економске кризе, наводи Ројтерс. Агенција додаје да ће гласање бити прво мерило подршке Иранаца Хамнеију после антивладиних протеста 2022. и 2023. године, који су довели до највећих немира од Исламске револуције 1979. године. 

Уз парламентарне изборе, бираће се и 88 чланова религиозног тела под именом Скупштина стручњака, чији је задатак да именује или смени врховног поглавара.

Очекује се да ће у парламенту већину задржати највећа тврдолинијска група, коју чине бивши чланови елитне Револуционарне гарде и повезана Басиџ милиција, као и други политичари лојални врховном вођи Хамнеију. То такође укључује Бхакте и Трагаоце за путем Исламске револуције, Фронт стабилности Исламске револуције, Странку исламске коалиције и Удружење милитантних свештеника. 

Рекордан број од више од 15.000 кандидата на парламентарним изборима прошли су испитивање Савета чувара, што је скоро 75 одсто од укупног броја кандидата који су се првобитно регистровали за изборе, навело је Министарство унутрашњих послова Ирана.

Савет је тврдолинијски орган свештеника и правника који процењују приврженост исламу, веровање у систем верских закона и у Исламску републику, наводи Ројтерс. 

Бившем председнику Хасану Роханију Савет чувара забранио је да се кандидује.

Реформисти, којима је учешће у политици забрањено након што су оспорили поновни избор тврдолинијског председника 2009. године, нису подржали ниједну листу кандидата за парламент.

Прореформски кандидати, који захтевају постепене промене у Исламској републици, суочили су се са дисквалификацијама на парламентарним изборима 2020. године.

После година неуспешних покушаја да повећају политичке и друштвене слободе, њихову агенду демонстранти су одбацили као неадекватну 2022. године.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара