Читај ми!

Ко располаже огромним резервама природног гаса, а ко одређује количине и цене на светском тржишту

У Алжиру се одржава седми самит форума земаља извозница гаса (ГЕЦФ). Истакнута је улога тог форума у остваривању циљева УН о одрживом развоју. Успостављен је Институт за истраживање гаса као важног тела у преовладавању последица енергетске кризе у свету.

Први дан самита земаља извозница гаса протекао је у разговору експерата за енергетику чији је циљ да координирају и успоставе дијалог у погледу потражње и снабдевања овог енергента на светском тржишту, посебно у кризним ситуацијама.

Домаћин самита, Алжир располаже огромним резервама природног гаса као и капацитетима за извоз течног гаса преко поморских лука.

Мурад Прер, међународни експерт за енергетику наводи да је природни гас присутан са 23 процената у светским енергетским потребама.

"То је фосилно гориво које чува животну средину, тако да због потреба зелене енергије може да буде решења за повећане енергетске захеве земаља у успону", наводи Прер.

Указује да економска криза у Европи и свету утиче на потражњу.

"Овај самит земаља извозница гаса је важан јер постоје многе кризе украјинска и она на Блиском истоку, а и Европа је у тешкој ситуацији због чега земље извознице морају да јој помогну. Економска криза у Европи и свету утиче на потражњу. Сарадња земаља извозница гаса и земаља потрошача мора да буде правило енергетске индустрије", оцењује Прер.

Форум земаља извозница гаса чини 11 држава чланица и 8 посматрача и има важну улогу у погледу одређивања количине и цене гаса на светском тржишту. По утицају једнак је Организацији земаља извозница нафте, Опеку. На самиту је представљен нови Институт за истраживање гаса, као и најновије издање публикације Глобални гас.

Мурад Прер наводи да Алжир производи 100 милијарди кубних метара гаса.

"Има значајно искуство у преради природног гаса у индустрији. Удео Алжира у глобоалној производњи и резервама износи 2,5 трилиона кубних метара природног гаса, док њене природне резерве износе 22 трилиона кубних метара. Улога Алжира у производњи природног гаса ће расти у будућности, јер је важан снабдевач Европе овим енергентом", каже Прер.

Самит наставља рад на министраском нивоу, а следи сусрет председника и премијера земаља извозница гаса на коме ће се присутнима обратити домаћин председник Алжира Абделмаџи Тебун.

Скуп се одржава од 29. фебруара до 3. марта.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво