Читај ми!

Суд у Илиноису забраниo Трампу да учествује на републиканским предизборима

Судија америчке савезне државе Илиноис Трејси Портер забранила је да се на гласачком листићу на предизборима Републиканске странке нађе име бившег председника Доналда Трампа, због његове наводне умешаности у побуни на америчком Капитолу у јануару 2021.

Очекује се да Трампов тим уложи званичну жалбу на ту пресуду судије Трејси Портер, тако да се очекује да коначну пресуду донесе Врховни суд.

Организација "Слобода говора народу'', која је предводила кампању да се Трампу не дозволи учешће на предизборима у Илионису, поздравила је пресуду као ''историјску победу''.

Портпарол Трампове кампање, највећег фаворита да буде кандидат Републиканске странке на председничким изборима у новембру, поручио је да је реч о ''неуставној пресуди, на коју ће се жалити''.

Трампу је претходно забрањено да учествује на републиканским предизборима у државама Колорадо и Мејн, али се очекује да Трамп и на те пресуде уложи жалбе.

Устав САД забрањује обављање јавних функција онима који су положили заклетву да ће поштовати Устав САД, а затим се ''упустили у побуну, или пружили помоћ или подршку непријатељима''.

Трампове присталице су 6. јануара 2021. напале полицију и преплавиле Капитол у покушају да спрече Конгрес да потврди изборну победу Џозефа Бајдена на председничким изборима 2020. године.

Трамп је претходно одржао запаљиви говор присталицама, рекавши им да оду на Капитол и ''да се паклено боре''.

петак, 12. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво