Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Црвени полумесец: Бомбашки напади код болнице Амал у Кан Јунису; Лула персона нон грата у Израелу

Рат Израела и Хамаса – 136. дан. Палестинско друштво Црвени полумесец саопштава да су израелске снаге извеле "вишеструке бомбашке нападе" код болнице Амал у Кан Јунису. Са друге стране, Тел Авив је прогласио бразилског председника Лулу де Силва "персоном нон грата" у Израелу. Савет Европске уније, истовремено, покренуо је поморску операцију за заштиту слободе пловидбе у Црвеном мору.

Црвени полумесец: Бомбашки напади код болнице Амал у Кан Јунису; Лула персона нон грата у Израелу Црвени полумесец: Бомбашки напади код болнице Амал у Кан Јунису; Лула персона нон грата у Израелу

Друга по величини у Појасу Газе, болница Насер у Кан Јунису није више у стању да пружа услуге, саопштила је Светска здравствена организација.Тамошње Министарство здравља саопштило је да од када су израелске трупе пресекле испоруке струје и кисеоника у болници преминуло осам пацијената.

Палестинско друштво Црвеног полумесеца саопштило је да су израелске снаге артиљеријским гранатама гађале трећи спрат друге болнице у том граду на југу енклаве, Амал.

Израелска влада једногласно је усвојила декларацију којом се одбацују "међународни диктати" у којима се тражи признање палестинске државности.

Договор, уколико се постигне, може доћи само директно, кроз разговоре две стране, без претходно постављених услова, наведено је у саопштењу.

Палестинско Министарство спољних послова узвратило је да Палестини за пуноправно чланство у УН и није потребно Нетанјахуово одобрење.

Председник Бразила Луиз Ињасио Лула да Силва упоредио је рат Израела против Хамаса са Адолфом Хитлером и нацистичким истребљењем Јевреја у Холокаусту.

Бенјамин Нетанјаху истако је да је Лула да Силва прешао "црвену линију", оценивши његвое речи као "срамотне и алармантне". Амбасадору Бразила у Министарству спољних послова Израела биће уручена протестна нота.

Савет безбедности Уједињених нација у уторак би требало да гласа о предлогу резолуције Алжира којим се захтева испорука хитне хуманитарне помоћи и прекид ватре између Израела и Хамаса, мада су САД већ наговестиле да ће уложити вето.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара