Најмање деветоро убијено у изборном дану у Пакистану – броје се гласови, прекинута телефонска веза

Најмање девет особа, укључујући двоје деце, убијено је у нападима милитаната у Пакистану, док је та земља гласала на општим изборима. Бирачка места, која је широм земље чувало на десетине хиљада војника, затворена су и броје се гласови. Обустављене су због безбедности и услуге мобилне телефоније, a границе са Ираном и Авганистаном су привремено затворене.

Гласање за нову владу у Пакистану одржано је у тренутку када се та земља залаже за опоравак од економске кризе и бори против насиља у дубоко поларизованом политичком окружењу, подсећа Ројтерс.

Иако је пакистанска полиција због бомбашких напада уочи избора подигла ниво безбедности – распоређивањем десетина хиљада војника широм земље и затварањем граница са Ираном и Авганистаном, најмање девет особа страдало је у различитим нападима.

Четворо полицајаца убијено је у бомбашком нападу и пуцњави на северозападу земље, док су два детета страдала у експлозији испред бирачког места за жене.

Десетине милиона Пакистанаца гласало је за нову владу, готово две године откако је претходни премијер Пакистана Имран Кан сишао с власти.

Кан се налази на служењу најмање 14 година затворске казне, а прошле недеље је осуђен у три одвојена случаја у периоду од пет дана, због чега није могао да се нађе на гласачким листићима

Пакистанска муслиманска лига и Пакистанска народна партија сматрају се главним партијама, али још није јасно да ли једна од те две може да освоји већину и обезбеди 169 од 336 места у парламенту.

недеља, 26. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије