Читај ми!

Идентификоване све жртве пуцњаве у Прагу, међу повређенима троје странаца

Чешка полиција је идентификовала све жртве јучерашње пуцњаве на факултету у Прагу. Преживелима ће бити понуђена психолошка помоћ. Међу повређенима троје страних држављана. Грађани прикупили 102.000 евра за помоћ породицама убијених и рањених. Сутра ће у Чешкој бити Дан жалости.

Полиција је идентификовала све жртве јучерашње пуцњаве на Филозофском факултету у Прагу.

Министар унутрашњих послова Чешке Вит Ракушан за Чешки радио је рекао да ће сви преживели добити неопходну психолошку помоћ. У чешкој полицији је такође потврђено да је нападач који је јуче убио 14 људи у центру Прага, извршио самоубиство када су му на крову зграде Факултета уметности пришли полицајци. Међу страдалима су троје страних држављана али и директорка Института музичких наука Ленка Хлавкова.

Још 25 људи је повређено, од којих се десет налази у тешком стању. Ракушан је навео да су међу повређенима и три страна држављана.

Полиција је објавила на друштвеној мрежи Икс (Твитер) да је предузела превентивне мере предострожности широм Чешке усмерене на школе, болнице, културне и спортске догађаје, као и да нема информација о још једној конкретној претњи.

Из полиције наводе да су током целе ноћи радили увиђај у згради Филозофског факултета на Тргу Јана Палаха, објавила је чешка агенција ЧТК.

У оквиру мера предострожности на улицама ће бити и полицајци са дугим цевима, навела је полиција.

На Карловом универзитету у Прагу отказана су сва данашња предавања.

Сумња се да је нападач одговоран и за убиство мушкарца и бебе

Нападач је 24-годишњи студент Давид Козак, који је легално поседовао веће количине ватреног оружја и није имао кривични досије. Чешка, иначе, има најфлексибилније законе о држању оружја у ЕУ, преноси Гардијан.

Из полиције су навели да имају непотврђене информације да је нападач био инспирисан сличним случајем у Русији, а пуцњава је, како наводе, очигледно била дело усамљеног наоружаног нападача.

Полиција сумња да је он можда одговоран за убиство мушкарца и бебе у Клановицама крајем прошле недеље.

Прошле недеље, 15. децембра, у Клановицама је непозната особа пуцала и усмртила 32-годишњег мушкарца и његову двомесечну ћерку, међутим, полиција до данас није пронашла особу која је одговорна за двоструко убиство.

Грађани прикупили 102.000 евра за помоћ породицама убијених и рањених

Чешка влада је суботу, 23. децембар, прогласила за Дан жалости.

Људи су већ послали око 102.000 евра за помоћ породицама жртава трагедије на универзитету преко фонда задужбине Карловог универзитета.

Чешки премијер Петр Фијала позвао је синоћ грађане Чешке да 23. децембра у 12 сати минутом ћутања одају пошту жртвама, најављујући да ће се тада огласити и звона на црквама широм земље.

На Филозофском факултету Карловог универзитета на Тргу Јана Палаха у Прагу догодила се пуцњава у четвртак у којој је убијено 15 особа, укључујући нападача, док је повређено њих 25.

Чешка полиција је навела и да је отац осумњиченог за пуцњаву раније у четвртак пронађен мртав.

субота, 25. мај 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије