Читај ми!

Дан после масовне пуцњаве у Прагу – мере предострожности у школама, повређени стабилно

Чешка полиција предузела је мере предострожности за школе у тој држави после масовне пуцњаве на Карловом универзитету у Прагу у којој је убијено 15, а повређено више од 20 особа. Влада Чешке прогласила је суботу, 23. децембар, Даном националне жалости.

У пуцњави на Факултету уметности Карловог универзитета у Прагу, погинуло је 15 људи, укључујући и нападача, а 24 је рањено, саопштила је полиција.

"Од данас смо усвојили националне превентивне мере у односу на осетљиве мете и школе. Немамо информације о некој конкретној претњи и то је заиста превенција – сигнал да смо ту и да смо спремни“, саопштила је полиција.

Сви повређени у пуцњави су сада у стабилном стању, саопштено је из прашке болнице, а како је рекао министар унутрашњих послова Вита Ракушана, међу повређенима су и три странца. Двојица су из Уједињених Арапских Емирата, а један из Холандије, преносе чешки медији.

Нападач, 24-годишњи студент Давид Козак, насумично је пуцао по својим колегама. То је једно од најгорих масовних убистава у историји Чешке Републике. Мотив злочина још није познат.

Чешка полиција је саопштила да није реч о терористичком акту. Сумња се да је Козак убио и свог оца у јутарњим часовима, у предграђу Прага.

Медији преносе да се нападач убио када је стигла полиција. У Амбасади Србије у Прагу, кажу да за сада немају информације да међу убијенима и повређенима има српских држављана.

У Чешкој сутра Дан жалости

Чешки премијер Петр Фијала саопштио је да је влада те земље суботу, 23. децембар, прогласила даном националне жалости због пуцњаве на Карловом универзитету у којој је страдало најмање 15 особа.

"Влада је усвојила закључак у којем изражава дубоко саучешће породицама жртава, а минутом ћутања на почетку седнице владе одали смо пошту жртвама пуцњаве", рекао је Фијала, преносе Новинки.

Он је позвао грађане Чешке да 23. децембра у 12 часова минутом ћутања одају пошту жртвама, додавши да ће се тада огласити и звона на црквама широм земље.

понедељак, 17. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије