Читај ми!

Први протести у Аргентини против политике штедње новог председника

Неколико хиљада Аргентинаца на протестима против политике "економског шока" новог председника Хавијера Милеија. Шеф државе запретио да ће наредити оштре акције против свих група које покушају да осујете његове планове за опоравак земље. Полиција на улицама Бунеос Ајреса, грађани траже "мирну мобилизацију". Пезос девалвирао у односу на амерички долар, земља суочена са рекордном инфлацијом и дуговима.

Неколико хиљада Аргентинаца изашло је на улице Буенос Ајреса на првом великом протесту против политике "економског шока" нове аргентинске владе, у организацији група које заступају права незапослених.

Нови председник Аргентине Хавијер Милеи и његова администрација најавили су, и започели, мере штедње које укључују смањење потрошње и драстичну девалвацију валуте.

Средином децембра вредност пезоса ослабила је у односу на амерички долар и према новом курсу, један амерички долар вреди 800 пезоса уместо дотадашњих око 400.

Најављене су и мере строге штедње у јавном сектору и могућа хиперинфлација.

Милеи је распустио девет министарстава, а земља ММФ-у дугује 44 милијарде долара.

За председника Аргентине протести узнемирујућа претња опоравку земље 

Нови шеф државе највио је оштре акције против свих група које покушају да осујете његове планове, како је рекао, узнемирујућим протестима, а полицијски одреди за разбијање демонстрација су били распоређени по престоници Аргентине, први пут након дужег времена немешања у демонстрације грађана, пише Ројтерс

Влада је саопштила да би људи који су блокирали улице могли да изгубе право на државне бенефиције. 

Један од организатора демонстрација је истакао да је окупљање грађана "мирна мобилизација" и да Аргентинци који протестују не желе сукобе са полицијом.

Реконструкција Аргентине по Милеију 

Милеи је у говору који је емитован на телевизији и радију детаљно описао неке од 300 мера и истакао да је започета прва фаза реконструкције Аргентине.

Поједине мере подразумевају приватизацију државних предузећа, дерегулацију рударства и других индустрија, а председник Аргентине је најавио и укидање закона који регулише закуп имовине.

"Циљ је да кренемо путем обнове наше земље, да вратимо слободу и аутономију појединцима и почнемо да укидамо широку лепезу прописа који су ометали и кочили економски раст наше земље", рекао је Милеи током говора.

Инфлација на рекордном нивоу 

Аргентина је од 2019. вештачки одржавала своју валуту строгом контролом њеног кретања.

Резултат такве политике била је повећана потражња за америчким доларом на неформалном тржишту валута, где се пезос котирао по много нижој стопи од званичне.

Аргентина се суочава и са наглом инфлацијом, при чему су цене порасле за око 150 одсто током 2022.

Државни дуг је изузетно висок, а око 40 одсто становништва живи испод границе сиромаштва.

петак, 19. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару