Читај ми!

Портрет и празна столица за добитницу Нобела за мир, деца прочитала говор

Ирански народ ће превазићи ауторитаризам наметнут од владе која је изгубила легитимитет и подршку јавности, истакла је добитница Нобелове награде за мир Наргес Мохамади у говору који су прочитала њена деца током доделе награде.

Портрет и празна столица за добитницу Нобела за мир, деца прочитала говор Портрет и празна столица за добитницу Нобела за мир, деца прочитала говор

Норвешки Нобелов комитет је у октобру доделио награду Наргес Мохамади због њене борбе против репресије над женама у Ирану, али и због промовисања људских права и слободе за све.

Награду су на свечаности у Градској кући у Ослу примила њена деца, 17-годишњи близанци Кијана и Али Рахмани. Награда укључује чек на 11 милиона шведских круна (око милион долара).

У говору, послатом из озлоглашеног иранског затвора Евин, Мохамадијева је поручила да су континуирани отпор и ненасиље најбољи начин за доношење промена.

"Ирански народ ће, уз истрајност, превазићи репресију и ауторитаризам. Нема сумње, то је сигурно“, рекла је Мохамадијева у говору.

Заговорница права жена служи вишеструке казне због оптужби које укључују ширење пропаганде против Исламске Републике.

"Пишем ову поруку иза високих, хладних зидова затвора", рекла је Мохамадијева, додајући да су њен живот и животи многих активиста у Ирану били стална борба за преживљавање.

Наргес Мохамади је на сцени у Ослу симболично представљена својим портретом, а остављена је и празна столица.

Из Нобеловог комитета навели су да је међу малобројним лауреатима који су били спречени да присуствују церемонији од почетка доделе награде 1901. године.

Награда јој је додељена нешто више од годину дана након смрти 22-годишње Махсе Амини у притвору иранске полиције за морал након што је наводно прекршила правила везана за хиџаб.

среда, 21. фебруар 2024.
8° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво