Читај ми!

Орбанов вето за Украјину могао би да блокира и одлуке ЕУ о Западном Балкану

Најављени вето мађарског премијера Виктора Орбана за преговоре Европске уније са Украјином могао би да блокира и одлуке о Западном Балкану на самиту лидера ЕУ следеће недеље, сазнаје РТС у дипломатским изворима у Бриселу.

Високи званичник Европске уније, који није желео да буде именован, изјавио је да, у случају да премијер Мађарске Виктор Орбан остане при ставу да не може бити преговора о чланству са Кијевом, земље чланице које подржавају Украјину најављују да неће подржати одлуке о Западном Балкану и усвајање закључака о Србији и другим земљама у процесу проширења.

На састанцима министара европских послова и лидера ЕУ следеће недеље у Бриселу, планирано је усвајање закључака о политици проширења ЕУ и одлука о отварању преговора о чланству са Украјином, Молдавијом и Босном и Херцеговином, као и о додељивању кандидатског статуса за Грузију.

У нацрту закључака о Србији, Европска унија тражи убрзавање реформе владавине права, нормализацију односа са Приштином и укључивање споразума из Охрида у преговарачко поглавље 35.

Дипломате у Бриселу сада страхују да би противљење Мађарске могло да "избаци самит из колосека" и пошаље "катастрофалну слику" о нејединству ЕУ у тренутку када Украјина рачуна на виталну политичку и финансијску подршку Брисела.

Премијер Орбан је у два писма председнику Европског савета Шарлу Мишелу поручио да је потребна стратешка дебата о подршци ЕУ Украјини, пре одлуке о отварању преговора.

Орбан је најавио да неће прихватити ни предлог Европске комисије за финансијску помоћ Кијеву од 50 милијарди евра у наредне четири године, о чему, према дипломатским изворима, постоји сагласност других 27 земаља чланица.

"Западни Балкан би могао да буде колатерална штета оваквог става, јер ће за многе државе чланице бити немогуће да подрже кораке за друге земље кандидате, у одсуству одлуке о Украјини", навео је званичник ЕУ.

Став Будимпеште – тактика или принципи

Европски званичник није, међутим, могао да оцени да ли је позиција Будимпеште тактичке или принципијелне природе.

"Мађарски премијер није до сада ставио до знања да ли би био спреман на попуштање, ако би Европска комисија ослободила више милијарди евра финансијске помоћи, коју је Брисел блокирао због проблема са владавином права у овој земљи. Напротив, у јавним наступима додатно је заоштрио став и подигао улоге уочи предстојећег самита", навео је званичник ЕУ.

У случају да следеће недеље не буде компромиса, дипломате у Бриселу најављују могући ванредни самит о проширењу у јануару, као и могућност да земље чланице договоре финансијску помоћ Украјини на билатералној основи и тако заобиђу вето Будимпеште.

петак, 12. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво