Читај ми!

Републиканци у Сенату САД блокирали гласање о помоћи Украјини и Израелу

Републиканци у америчком Сенату блокирали су гласање о закону о помоћи Украјини и Израелу, након што демократе нису изашле у сусрет њиховим захтевима у вези са јачањем безбедности јужне границе САД. Пакет од 110 милијарди долара укључивао је 61 милијарду за Украјину, као и средства за помоћ Израелу и Гази.

Предлог је већ садржао одредбе о безбедности граница, али су републикански захтеви за додатне измене везане за правила о азилу закомпликовали преговоре с демократама.

Сенатори су гласали 51 према 49 против наставка гласања, док је за даљи ток било потребно укупно 60.

Сви републикански сенатори гласали су против наставка гласања о мерама.

Њима се придружио и независни сенатор из Вермонта, Берни Сандерс, који је претходно изразио резерву када је у питању слање помоћи Израелу.

"Не верујем да би требало да издвојимо 110 милијарди за десничарску екстремистичку владу Бенјамина Нетанјахуа да настави са својим тренутним приступом. Оно што израелска влада тренутно ради је неморално, то је кршење међународног права и САД не би требало да буду саучесници у тим акцијама", рекао је бивши председнички кандидат Сандерс, дугогодишњи критичар израелског премијера.

Један од противника мера, сенатор из Јужне Каролине Линдзи Грејем, истакао је да Сенат, у коме већину имају демократе, зна шта републиканци захтевају и да се нада да ће доћи до сагласности када је додатно обезбеђивање граница у питању, како би могли да наставе с преговорима о закону о слању помоћи.

Председник Џозеф Бајден изјавио је да републиканци овим гласом дају руском председнику Владимиру Путину "највећи дар коме се могао надати", док је шеф кабинета председника Украјине Андриј Јермак рекао да ће "без америчке помоћи Украјина вероватно изгубити рат".

петак, 12. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво