Читај ми!

Гардијан: Радиоактивни отпад цури из најопаснијег атомског постројења у Британији

У британском нуклеарном постројењу Селафилд из огромног силоса цури све више радиоактивног отпада, који би могао да представља ризик по житвотну средину и јавно здраље, наводи се у новом тексту Гардијана у оквиру истраживања које је трајало годину дана.

Гардијан је у понедељак објавио да су фабрику нуклеарног отпада Селафилд, која важи за најопасније место у Уједињеном Краљевству, хаковале групе хакера уско повезане са Русијом и Кином. Истиче се да су први хакерски напади на фабрику забележени још 2015. године, када су ИТ стручњаци схватили да је у рачунарску мрежу постројења убачен малвер који може да се користи за шпијунирање или напад на системе.

У новом тексту Гардијана упозорава се да је реч о трошном постројењу где су се отвориле пукотине у резервоару токсичног муља познатог као Б30.

То је, како се истиче, изазвало дипломатске тензије Британије са земљама као што су САД, Норвешка и Ирска, које страхују да се надлежни у Селафилду нису у стању да се ухвате укоштац са актуелним проблемима.

Уколико се овим темпом настави цурење радиоактивне течности из постројења позантог као "Магнокс" силос за складиштење "металне прашине“, за које се сматра да ће се наставити до 2050. године, у тексту Гардијана упозорава се да би могло доћи до "значајних последица“ попут загађења подземних вода.

Како додатни проблем истичу се пукотине у бетонском и асфалтном омотачу који покрива огромно језеро наталоженог радиоактивног муља.

Документ који је послат члановима одбора Селафилда у новембру 2022. и у који Гардијан имао увид упозорава на "кумулативни ризик“ од грешака у распону од нуклеарне безбедности до противпожарних и азбестних стандарда.

Катастрофа у Селафилду била би гора од Чернобиља

Научник који саветује британску владу Велике о утицају радијације на здравље рекао је за Гардијан да су ризици које представља актуелно цурење и друга цурења хемикалија у Селафилду "чврсто гурнути под тепих".

Пожар 1957. године у Виндскалу, како је то место раније било познато, био је до сада најгора нуклеарна несрећа у Великој Британији.

Још је изваштај ЕУ из 2001. упозоравао да би несрећа у Селафилду могла бити гора од катастрофе у Чернобиљу 1986. године, због које је пет милиона Европљана било изложено радијацији.

Гардијан наглашава да Селафилд садржи знатно више радиоактивног материјала од Чернобиља.

среда, 21. фебруар 2024.
6° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво