Читај ми!

Гардијан: Најопасније нуклеарно постројење у Британији хаковале групе повезане са Русијом и Кином

Фабрику нуклеарног отпада Селафилд, која важи за најопасније место у Уједињеном Краљевству, хаковале су групе хакера уско повезане са Русијом и Кином, открива Гардијан.

Први хакерски напади на фабрику нуклеарног отпада Селафилд забележени су још 2015. године, када су ИТ стручњаци схватили да је у рачунарску мрежу фабрике убачен малвер који вреба и може да се користи за шпијунирање или напад на системе, открили су новинари Гардијана током истраживања које је трајало годину дана.

Гардијан пише да надлежни не знају тачно када су системи први пут компромитовани, као и да су годинама доследно скривали информације о нападима и потенцијалним ефектима.

Још није познато да ли је малвер искорењен из мреже, што може значити да су угрожене неке од најосетљивијих активности Селафилда, као што је транспорт радиоактивног отпада, праћење евентуалног цурења опасног материјала и превенција пожара.

Праве размере угрожености поверљивих података и било каквих ризика за системе тешко је проценити јер је руководство Селафилда годинама избегавало да упозори регулаторна тела за нуклеарну енергију, рекли су извори Гардијана.

Извори британског листа сугеришу да су страни хакери вероватно приступили највишим нивоима поверљивог материјала у фабрици која се простире на шест квадратних километара на обали области Камбрија у Енглеској и једна је од најопаснијих нуклеарних места на свету.

Највећа залиха плутонијума на Земљи

Селафилд има највећу залиху плутонијума на свету и служи као велика депонија нуклеарног отпада насталог током деценија производње атомске енергије, али и програма наоружања.

Изграђен пре више од 70 година, са више од 11.000 запослених и под сталним надзором наоружане полиције, Селафилд је производио плутонијум за нуклеарно оружје током Хладног рата, а увозио је радиоактивни отпад и из других земаља, укључујући Италију и Шведску.

Селафилд је такође место на којем се чувају планови за ванредне ситуације, који су спремни за случај да се Британија нађе под страним нападом или се суочи са нуклеарном катастрофом.

Селафилд је и раније изазивао забринутост и страх британске јавности, а нарочито узнемиреност локалног становништва због бројних ситнијих инцидената, али и због извештаја о малтретирању, расизму и сексуалном узнемиравању међу запосленима у постројењу.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару