Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Израел почео копнену операцију на југу Газе; Напад на избеглички камп Џабалија, има страдалих

Педесет девети дан сукоба израелске војске и Хамаса. Начелник Генералштаба израелске војске Херци Халеви потврдио је да су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) почеле копнену операцију на југу Газе, док се, како је навео, копнене операције у северном делу Појаса Газе настављају. ИДФ саопштава да је уништено 500 улаза у тунеле Хамаса у палестинској енклави. Министарство здравља у Гази саопштило је да је бомбардован избеглички камп Џабалија, те да има страдалих. Наводи и да је више од 15.520 Палестинаца убијено од почетка сукоба. Техеран упозорава на ризик од ширење сукоба ако се не зауставе "ратни злочини Израела над Палестинцима".

Израел почео копнену операцију на југу Газе; Напад на избеглички камп Џабалија, има страдалих Израел почео копнену операцију на југу Газе; Напад на избеглички камп Џабалија, има страдалих

Након седмодневног прекида ватре, у петак су настављени жестоки напади израелске војске (ИДФ) на Појас Газе. 

У прва 24 сата након што је окончано примирје између Израела и Хамаса, израелска војска је извела више од 400 напада на палестинску енклаву.

Министар одбране Израела Јоав Галант рекао је да израелска војска делује у деловима Појаса у којима до сада није деловала, уз напомену да ће операција допрети до сваке области до које треба да допре.

Галант је истакао да се израелска војска пуном снагом вратила у борбу и да "наставља тамо где је стала".

Најмање 193 Палестинца су убијена у Појасу Газе након што је окончан прекид ватре, док је укупно 15.207 људи погинуло од почетка сукоба 7. октобра, саопштио је портпарол министарства здравља у Гази, које контролише Хамас.

Упркос разговорима у Катару, договор о новом примирју се не назире, пошто је шеф израелске обавештајне службе Мосад Давид Барнеа наредио у суботу преговарачком тиму Израела да се врати у Тел Авив јер су преговори "доспели у ћорсокак".

Израел оптужује Хамас да је прекршио споразум о прекиду ватре и одбио да пусти 15 жена и два детета, али заменик шефа политичког бироа Хамаса Салех ел Арури тврди да та група више не држи жене и децу као таоце.

Арури је нагласио да неће бити размене заробљеника докле год се одвијају израелски напади на Појас Газе.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху рекао је да је наставак копнене офанзиве једини начин да Израел оствари свој циљ – уништење Хамаса.

Нетанјаху је нагласио да ће рат бити настављен све док циљеви Израела не буду постигнути, као и да ће наставити да ради на ослобађању талаца које Хамас још увек држи у Гази.

Док ИДФ позива Палестинце да напусте борбене зоне, први камиони са хуманитарном помоћи након прекида примирја прошли су у суботу египатски гранични прелаз Рафа и ушли у Појас Газе.

Упоредо са нападима на Газу, израелске трупе су наставиле да размењују прекограничну ватру са припадницима либанског Хезболаха.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво