Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Израел: Настављамо тамо где смо стали; Хамас: Ослободили смо све жене и децу

Након седмодневног прекида ватре, жестоке борбе настављене су на југу Појаса Газе. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху каже да је наставак копнене офанзиве једини начин да Израел оствари свој циљ - уништење Хамаса. Шеф израелске обавештајне службе Мосад наредио је преговарачком тиму да се врати у Тел Авив јер су преговори у Катару о новом примирју "доспели у ћорсокак" иако Хамас тврди да је ослободио све жене и децу. ИДФ позива Палестинце да напусте борбене зоне. Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса, тврди да је готово 200 Палестинаца убијено од прекида примирја. Израелске трупе и припадници либанског Хезболаха размењују прекограничну ватру.

Израел: Настављамо тамо где смо стали; Хамас: Ослободили смо све жене и децу Израел: Настављамо тамо где смо стали; Хамас: Ослободили смо све жене и децу

Израелска војска гађала је око 200 циљева широм Појаса Газе. На мети су биле и локације у Кан Јунису и Рафи, на југу те палестинске енклаве.

Израел тврди да је Хамас прекршио услове привременог примирја и да је испалио ракету према израелској територији непосредно пред истицање примирја.

У израелским ударима после хуманитарне паузе на север и југ појаса Газе погинуло је 178 људи, а 589 је рањено. Многи су остали под рушевинама, а болнице су пред колапсом. 

ИДФ наводи да су идентификована тела шесторо талаца.

И амерички државни секретар оптужује Хамас за прекид примирја. С друге стране, Бела кућа је саопштила да САД настављају да раде са Израелом, Египтом и Катаром на продужењу хуманитарне паузе у Гази.

Уједињене нације позивају на трајни прекид ватре, описујући ситуацију у Гази као катастрофалну. Прелаз Рафа је затворен и хуманитарна помоћ не може у Газу. Траже од свих да удвоструче напоре како би се осигурао прекид сукоба на хуманитарној основи.

Новинар агенције Анадолија убијен у израелском нападу, чиме је биланс погинулих медијских радика од почетка сукоба у Гази порастао на 72.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара