Читај ми!

Италија гради два центра за прихватање миграната у Албанији – опозиција у обе државе против споразума

Италија је потписала уговор са Албанијом о изградњи два центра на албанској територији за прихватање имиграната, под италијанском јурисдикцијом. Споразуму се противе опозиционе странке у обе земље. Пре Италије је нешто слично покушала Велика Британија договором са Руандом који никада није остварен. Заинтересованост за такав план показују и Данска, Аустрија и Немачка.

Уговор који су потписале италијанска и албанска влада о изградњи два центра за пријем имиграната на албанској територији, али под италијанском јурисдикцијом, у 14 тачака описује на који начин ће бити реализован и које су обавезе двеју земаља потписница. Италијанска премијерка Ђорђа Мелони изјавила је реч о иновативном европском решењу.

"Албанија ће омогућити Италији коришћење одређених делова своје територије на којима ћемо, о свом трошку, изградити два центра за прихватање имиграната који ће бити под нашом јурисдикцијом. На почетку ће моћи да прихвате 3.000 имиграната који ће ту боравити онолико колико је потребно да се обраде њихови захтеви за азил или евентуалне процедуре за повратак у земљу порекла. Намера нам је да годишње ту прође и до 36.000 људи", рекла је Ђорђа Мелони, премијерка Италије.

Премијерка је прецизирала да се овај протокол односи на имигранте који се не искрцавају на италијанску обалу већ су спасени на мору и да се не односи на труднице и децу.

Имигранти ће бити искрцавани на албанску територију, док ће Италија обавити процедуре искрцавања, идентификације и логистике.

Рама: Када Италија позове, Албанија се одазива

Албански премијер Еди Рама је на италијанском изјавио је да су албански имигранти били први који су погодили Италију 1990. године и да према овој земљи имају велики дуг те: када Италија позове, Албанија се одазива.

"Никада нећемо моћи да се одужимо Италијанима за све оно што су учинили за нас када смо масовно почели да се исељавамо у Италију, у потрази за бољим животом и бекством од пакла. Тај дуг је немогуће исплатити. Неки спекулишу да то радим да бисмо лакше дошли до преговора за улазак у Европску унију, што заиста нема смисла", навео је Рама.

Споразуму се противи опозиција у обе државе, али и невладине организације

Након потписивања овог споразума, албанска опозициона Демократска партија поднела је захтев за хитан разговор са премијером, не би ли добила објашњење о разлозима постојања оваквог споразума који чланови те странке називају издајом Албаније.

"Поштујем италијанску премијерку, али овај споразум са Едијем Рамом је неважећи, пошто је он под међународном истрагом и вољан је да потпише било шта само да се спасе те истраге. Он је саучесник са бившим високим функционером ФБИ-ја и ми ћемо Вашингтону послати још доказа, тако да његови договори нису важећи", рекао је Саљи Бериша из Албанске демократске партије.

Италијанска опозиција на челу са Демократском партијом под вођством Ели Шлајн, сматра да се овим уговором крши међународно право. Са тим се слаже и део италијанске јавности, као и организације које се боре за људска права.

"Овај договор нас врло брине, јер италијанска влада води политику искључивања и екстернализације имиграната. То је нека врста аутоматског притвора што је забрањено међународним правом. Надамо да ће овај споразум бити поништен и очекујемо да ће се напокон увести пракса заштите људских права", истакла је Симона Кјодо из Амнести интернешнала у Италији.

Споразум ће бити на снази пет година

Договор остаје на снази пет година. Италијанске власти ће, како пише у споразуму, обезбеђивати поштовање основних људских права и слободе у складу са међународним правима, а приступ тим објектима ће бити омогућен адвокатима, међународним организацијама и агенцијама Европске уније.

Из Брисела кажу да од Италије очекују детаље споразума који је свакако другачији од оног који је потписала Велика Британија са Руандом и који, уколико буде функционисао, отвара врата и другим земљама Уније за екстернализацију својих граница, када су имигранти у питању.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво