Читај ми!

Пица из маркета више није грех – Италијанима скупо да развлаче тесто, и маслиново уље постало луксуз

У Италији и Шпанији због драстичног раста цене маслиновог уља поскупели су и традиционални специјалитети – пица и паеља. И то када је у питању она омиљена италијанска "Маргарита" цене састојака порасле су за више од 8 одсто. Да ли се то већ прелива и на навике Италијана?

"Противинфлацијско тромесечје" назив је иницијативе италијанске владе чији је циљ да се блокирају цене одређених производа и заштити куповна моћ грађана, не би ли се на тај начин ублажиле последице инфлације.

Самопослуге, радње као и апотеке које се придружују иницијативи излажу блокиране цене за пасту, млеко, јаја, уље, сапуне, односно основне прехрамбене и непрехрамбене производе, као и оне за личну хигијену.

Инфлација у Италији, по подацима Националног института за статистику, у 2023. години износи више од 5 одсто, док је прошле године забележила раст од 8,1 одсто, што је био највећи раст забележен у протеклих 37 година.

Основни узрок је раст цена енергената, што је довело до повећања цена транспорта и потрошачке корпе која бележи раст за више од 8 одсто.

У јануару ове године просечна цена маслиновог уља у Италији била је око 5,62 евра, цена која је у августу ове године доживела повећање за 30 одсто, укупно 42 одсто уколико се упореди са претходном годином у исто време.

Суша у Шпанији која је главни светски произвођач маслиновог уља смањила је бербу маслина за 56 одсто, па су цене у тој земљи достигле рекордни раст од 227 процената.

Слична ситуација је и са Грчком и Португалијом, док је Мароко, који је четврти извозник маслиновог уља на свету, одлучио да тренутно блокира извоз.

Цена на велико маслиновог уља у другој половини октобра достигла је 8,7 евра по литру. То је рекордно повећање, тако да је 2023. за сада година која бележи највећи раст цена маслиновог уља.

Италијани се свакодневно суочавају са порастом цена за које сами грађани кажу да су се удвостручиле. Наиме, производ који су само пре годину дана плаћали 5 евра, данас плаћају 10.

"Као што знате, држава интервенише не би ли смањила рачуне и уводи важне мере помоћи грађанима у суочавању са инфлацијом“, каже Ђорђа Мелони, премијерка Италије.

Поскупела и пица

Поред маслиновог уља, порасле су и цене брашна, парадајза и моцареле, тако да је једно од најомиљенијих италијанских јела – пица – поскупела за 14 одсто.

Данас се Италијанима више исплати да купе већ готову пицу у самопослузи, него да је сами направе код куће јер је по подацима Блумберга готова пица поскупела за 7 одсто, а продато је 60.000 тона у вредности од 1,2 милијарде евра.

У Италији се годишње направи око 2,7 милијарди пица а то значи да се потроши 200 милиона килограма брашна, 225 милиона килограма моцареле, 30 милиона литара маслиновог уља и 260 милиона килограма парадајз соса.

У 2023. години италијанске породице просечно троше, у односу на 2019. годину и до 400 евра више, што значи више од 3.000 евра месечно због енергетске инфлације, климатских промена и сукоба у свету.

Италијани купују мање, али троше више – док плате стоје на истом месту већ годинама.

Из тог разлога је италијанска влада као једну од мера, донела и одлуку да се до краја децембра замрзну цене одређених производа не би ли бар на тај начин италијанским породицама олакшале свакодневни живот.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се