Читај ми!

Џулијан Асанж постаје почасни грађанин Рима

Бивша градоначелница Рима Вирџинија Рађи рекла је да ће оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж постати почасни грађанин тог града почетком следеће године, након што су то подржали одборници у локалној скупштини.

Вирџинија Рађи, одборница покрета Пет звездица, рекла је да је Асанж симбол слободе говора која је од суштинског значаја за сваку истинску демократију. Градоначелница Рима од 2016. до 2021. године је и предложила да оснивач Викиликса буде почасни грађанин италијнске престонице, преноси Ројтерс.

Нагласила је да Асанж већ годинама затворен у ужасним условима због обављања новинарског посла.

Предлог су римски одборници усвојили у уторак, чиме је покренут процес за који је Вирџинија Рађи рекла да се нада да би могао да буде завршен до Божића, додавши да ће можда потрајати мало дуже.

Почасни грђанин Ређо Емилије, за исто се спрема и Напуљ

И други италијански градови су предузели сличне кораке. Град на северу земље, Ређо Емилија доделио је Асанжу титулу почасног грађанина прошлог месеца, док се Напуљ припрема да то ускоро учини.

Асанж (52) се од 2019. године налази у Белмаршу, једном од најстроже чуваних затвора у Великој Британији, а САД траже да им буде испоручен због објављивања поверљивих америчких војних записа и дипломатских депеша 2010. године којима је разоткрио злочине америчке војске.

Асанжове присталице кривично гоњење виде као политички мотивисан напад на новинарство и слободу говора.

Са друге стране, америчке власти тврде да је објављивање тајних докумената довело у опасност животе њихових држављана у свету. Ако буде изручен САД, Асанжу прети казна до 175 година затвора.

недеља, 16. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије