Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Зелено светло војсци за почетак копнене операције у Гази; Пресретнути пројектили испаљени из Јемена

Сукоб израелске војске и Хамаса ушао је у 13. дан. Израелски министар одбране Јоав Галант пешадијским трупама на граници Газе поручио да ће ускоро видети унутрашњост те енклаве. Бенјамин Нетанјаху са британским премијером: Станите уз Израел у најмрачнијем часу. Размена артиљеријске ватре на изрелско-либанској граници. Власти у Гази: Најмање 3.785 људи убијено од почетка сукоба, готово 12.500 рањених.

Зелено светло војсци за почетак копнене операције у Гази; Пресретнути пројектили испаљени из Јемена Зелено светло војсци за почетак копнене операције у Гази; Пресретнути пројектили испаљени из Јемена

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху синоћ је сазвао "ратни кабинет" у бази израелске војске у Тел Авиву, недуго након најаве да ће "огроман и без преседана" пакет војне помоћи, који је обезбедио амерички председник Џозеф Бајден, помоћи Израелу да победи у рату против Хамаса.

Џозеф Бајден провео је јуче нешто мање од осам сати у Тел Авиву. У обраћању је рекао да ће САД учинити све да Израел буде безбедан. Позвао је Израел да се не воде бесом и рекао да већина Палестинаца није део Хамаса.

"Био сам бесан и тужан због огромног губитка живота у болници у Гази", рекао је Бајден.

Бајден је, говорећи о подршци Израелу, упоредио нападе Хамаса са Холокаустом.

"Нећемо поново стајати са стране не чинећи ништа. Ни данас, ни сутра, никада", поручио је Бајден.

Сједињене Државе уложиле су вето на резолуцију Савета безбедности УН којом би се омогућило достављање хуманитарне помоћи у Појас Газе. За је гласало 12 чланица Савета безбедности, а Русија и Велика Британија су биле уздржане.

Амбасадорка Сједињених Држава у Уједињеним нацијама Линда Томас-Гринфилд објаснила је да су САД уложиле вето на резолуцију Савета безбедности о ситуацији на Блиском истоку зато што у бразилском нацрту резолуције није наведено право Израела на самоодбрану.

Врх палестинске управе је, након састанка у Рамали на Западној обали, саопштио да је присилно расељавање становника Газе "црвена линија која не сме да се пређе".

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара