Хезболах и Револуционарна гарда на северној граници Израела, много дипломатије и понеки пројектил

Двадесетак пројектила и исто толико жртава резултат је тензија између израелске војске и Хезболаха на граници Израела и Либана. Власти у Тел Авиву, преко Француске, затражиле од ове организације да се не меша у рат против Хамаса. Хезболах објавио снимак лансирања противбродских пројектила. "Спремни смо за америчке носаче авиона", навела је ова организација. Тихе припреме за рат и у Сирији.

Хезболах и Револуционарна гарда на северној граници Израела, много дипломатије и понеки пројектил Хезболах и Револуционарна гарда на северној граници Израела, много дипломатије и понеки пројектил

Експлозије су, у неколико наврата у последња три дана, затресле обе стране либанско-израелске границе, појачавајући стрепње да би се рат Израела и Хамаса, који је већ однео хиљаде живота, могао пренети и на северну израелску границу.

Развој ситуације који би готово сви на Блиском истоку желели да избегну умало је измакао контроли још у понедељак, када су два Хамасова борца упала на територију Израела и, пре него што су страдали, у пуцњави ранили неколико Израелаца.

Израел је одговорио плотунима из хаубица и погодио један од шатора који је на простору спорних фарми Шеба поставио Хезболах, након чега су минобацачки пројектили засули три положаја израелске војске, укључујући и радарски систем.

Од тог тренутка, Израелци и Хезболах су у још неколико наврата пуцали једни на друге, после чега су страдала два израелска оклопна возила и бар један положај Хезболаха.

После серије сукоба, Израел је од Француске затражио да лидерима Хезболаха пренесе жељу Тел Авива да избегне ескалацију сукоба у овом делу региона. Неколико извора је ову поруку протумачило на различите начине, па остаје нејасно да ли је Израел тражио уздржаност Хезболаха, или је овој организацији запретио озбиљном одмаздом.

Лидери Хезболаха ове тврдње нису коментарисали, концентиришући се, радије, на долазак бродова америчке Шесте флоте у воде недалеко од зоне конфликта.

"Позивамо народ у арапским и муслиманским земљама, које позналу ужасну истину о Америци и агресији у Ираку, Сирији и Авганистану да осуде америчку интервенцију... Сматрамо да је САД равноправан партнер ционистичке агресије и сматрамо Америку одговорном за убиства, криминал, опсаду и ужасне масакре", наводи Хезболах.

На тај начин, Хезболах је по трећи пут у последњих неколико дана избегао да се стави на страну Хамаса, што се тумачи као производ снажног притиска низа страних држава, које су либанске политичаре и лидере проиранске организације јасно упозориле на несагледиве последице уколико се Хезболах на било који начин укључи у рат у Појасу Газе.

Према писању неколико либанских дневника, кључну улогу у одвраћању Хезболаха од мешања у рат између Хамаса и Израела, у којем је до сада страдало више око 1.500 људи, одиграле су дипломате из Катара.

Лидер Хезболаха, Сајед Насрала је, истовремено, упозорио Израел да ће његова организација жестоко одговорити на све нападе израелске војске.

Припреме за рат и у Сирији

Истовремено са слањем појачања на фронт против Хамаса, израелска војска је ка граници са Либаном упутила стотине оклопних возила и хиљаде војника, сматрајући да би то ратиште, уколико се активира, донели много више проблема од акција исламиста из Појаса Газе.

Део опреза власти у Тел Авиву односи се и на извештаје да Хезболах и локалне проиранске милиције у Сирији мобилишу добровољце за рат у Појасу Газе. Истовремено, у стању приправности су и све јединице Хезболаха које се већ годинама боре на страни режима Башара ел Асада, чиме се и Голанска висораван сврстала у потенцијална жаришта сукоба.

У последња 24 часа, са сиријске стране на територију Израела пало је неколико минобацачких пројектила, после чега су уследили плотуни израелске артиљерије.

Готово истовремено, команданти иранске Револуционарне гарде су у регионе ближе граници почели да пребацују беспилотне летелице и остале модерне борбене системе, који су током последњих година допремани из Ирана.

Израелски извори наводе и да је у последњих неколико дана регистровано неколико конвоја, којима је оружје из Ирана, преко Ирака, допремљено у Сирију. Нема претерано јасних индиција о каквом се оружју ради, али су Израелци пре четири дана гађали положаје Револуционарне гарде у Дарезору.

Серија догађаја који су подигли напетост у том делу Блиског истока почела је крајем априла, када је ирански министар спољних послова Хусеин Амир Абдолаијан недалеко од израелске границе окупио неколицину палестинских лидера и упозорио да су се "стекли услови за колапс" Израела.

Рат са Хезболахом неизбежан

Израелске обавештајне службе већ годинама сматрају да је нови рат с Хезболахом неизбежан, због чега акција војске ни у ком случају не би утицала на ионако известан развој ситуације.

Опрезнији упозоравају да би, у случају озбиљног сукоба, Хезболах могао да ка територији Израела испали чак 4.000 пројектила дневно, који би без проблема добацили до неколико градова, укључујући Хаифу.

Тај број је у суштини превелики за капацитете израелске противваздушне одбране, која је током рата 2014. године успела да за 50 дана сукоба неутралише већину од 4.500 Хамасових примитивнијих ракета.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара