Северна Кореја зауставила нуклеарни реактор због екстракције плутонијума

Северна Кореја је зауставила нуклеарни реактор у свом главном атомском комплексу, вероватно да би извукла плутонијум који би могао да се користи за оружје прерадом истрошених горивих шипки, наводи се у јужнокорејском новинском извештају, који се позива на извор из владе.

Према проценама обавештајних служби САД и Јужне Кореје, рад нуклеарног реактора од 5 мегавата у нуклеарном комплексу Јонгбјон обустављен је пред крај септембра.

"Јужна Кореја и САД верују да би то могао бити знак да се поново ради на преради плутонијума за оружје", наводи се у тексту јужнокорејског дневника Донг Илбо који се позива на извор у влади.

Прерада истрошених горивних шипки уклоњених из нуклеарних реактора најчешће се предузима пре екстракције плутонијума. 

Нуклеарни комплекс Јонгбјон је главни извор плутонијума на северу који се вероватно користио за прављење нуклеарног оружја. 

Северна Кореја је такође управљала постројењима за обогаћивање уранијума, што је посебан извор материјала који би се могао користити за нуклеарно оружје.

"Није искључена могућност нуклеарне пробе Северне Кореје", цитирао је Донга Илбо једног високог владиног званичника, не прецизирајући која анализа указује на процену да би тај потез могао бити повезан са нуклеарним тестом.

Портпарол министарства одбране Јужне Кореје Јеон Ха Гју одбио је да коментарише детаље извештаја, али је рекао да америчке и јужнокорејске обавештајне службе пажљиво прате развој догађаја.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара