Читај ми!

Епидемија опиоида у Америци, последња жртва једногодишње дете

Епидемија опиоида у Америци односи на десетине хиљада жртава годишње. Земља је сада шокирана што је најновија жртва једногодишње дете које је, верује се, преминуло од удисања фентанила у једном вртићу у Њујорку. Фентанил је веома јак синтетички опиоид који се издаје на рецепт за велике болове, али се такође прави и користи илегално.

Неколико дана након што је једногодишње дете умрло, а троје изложено наркотицима у вртићу у Бронксу пребачено у болницу, истражитељи су открили простор испод пода где је био сакривен фентанил, други наркотици и опрема за дрогирање.

Полиција је већ раније открила килограм фентанила у вртићу, али је почела нову истрагу пошто је добила дојаву да тамо има још дроге.

Током викенда су ухапшени Греј Мендез, која је руководила вртићем, и Карлисто Ачеведо Брито. Оптужени су за смрт малишана али и за илегално поседовање дроге.

Полиција је пронашла и опрему за паковање великих количина наркотика.

Греј Мендез је иначе из Доминиканске Републике и живи у Америци девет година.

Америка усред четвртог таласа кризе опиоида

Све се дешава у тренутку када стручњаци истичу да је Америка усред четвртог таласа кризе опиоида, фазе коју карактеришу смртни случајеви због предозирања комбинацијом стимуланата и снажним синтетичким опиоидом фентанилом.

Број смртних случајева због предозирања је прешао 100.000 у САД први пут од 2021. године, а чак 75 одсто је због све чешћег коришћења синтетичких опиоида.

Сада је нови изазов предозирање такозваном полисупстанцама у којима се налази више од једне дроге.

Неки стручњаци кажу да је све почело кад су лекари издавали превише рецепта за опиоиде, али да су сада главни проблем стимуланти и фентанил.

Фентанил се комбинује са кокаином или метамфетамином

Број случајева предозирања када се комбинује фентанил и неки стимулант, најчешће коакин или метамфетамин, порастао је више од педесет пута између 2010. и 2021. године. Фентанил је иначе синтетичка дрога и преписује се за хроничан бол, оштећења нерава, повреде леђа, велике трауме и операције. 

У једној студији откривено је да становници североистока САД комбинују фентанил са кокаином, а на Средњем западу са метамфетамином. А фентанил је, иначе, 50 пута јачи од хероина.

Овог месеца на тржишту се појавио спреј за нос који може зауставити предозирање, али он не помаже у случају коришћења стимуланата.

У Америци се води дебата о томе како зауставити фентанил да не би угрожавао америчка домаћинства, али за сада нема лаког решења, посебно јер се верује да се велика количина фентанила нелегално допрема преко граничних прелаза.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару