Читај ми!

Крај контроверзне каријере медијског магната - Руперт Мердок одлази у пензију

Медијски магнат Руперт Мердок (92) најавио је да ће се повући са места председника медијских компанија "Фокс корпорејшон" и "Њуз корп". 

Мердока ће на месту председника обе компаније заменити његов син Лаклан Мердок, за којег Руперт каже да је "страствен и принципијелан вођа".

"Цео професионални живот био сам свакодневно ангажован на вестима и идејама и то се неће променити, али је право време за мене да преузмем другачије улоге, знајући да имамо заиста талентоване тимове", навео је Мердок у допису запосленима.

Да Мердок иде у пензију објавио је јутрос и Фокс њуз, а водитељ Бил Хемер похвалио је у програму уживо свог шефа.

"Руперт Мердок је створио све ово и још много тога широм Америке и света. Његово животно дело оставило је неизбрисив траг у глобалном медијском пејзажу. Његов допринос је немерљив и изванредан и захваљујемо му се што нам је дозволио да будемо део свега тога", рекао је Хемер у програму.

"Без њега не бисмо били овде", додала је водитељка Фокса Дана Перино.

Од малог ланца новина до медијске империје

Руперт Мердок (92) почео је медијима да се бави 1950-их малим аустралијским ланцем новина.

Постао је један од најважнијих људи у Холивуду када је 1985. од нафташа Марвина Дејвиса купио "Твенти сенчури фокс" (20th Century Fox) за 600 милиона долара. 

Годину дана касније ушао је и у телевизијски посао куповином неколико америчких ТВ станица и створио "Фокс броудкастинг" мрежу.

Фок њуз је покренут 1996. године и убрзо је постао кабловски информативни канал број један у Америци.

Лажне тврдње о намештању председничких избора

Мердоков Фокс њуз постао је познат као телевизијски канал углавном наклоњен конзервативцима. Позиционирао се као главни конкурент и антипод Си-Ен-Ен-у и другим америчким мрежама блиским демократском наративу.

Након доласка на власт Доналда Трампа, Фокс је све чешће и све гласније оптуживан да намерно заташкава афере у Белој кући и нескривено шири десничарску пропаганду и теорије завере.

Компаније "Фокс корп" и "Фокс њуз" прихватиле су у априлу ове године судску нагодбу и обавезале се да ће исплатити 787,5 милиона долара произвођачу машина за гласање "Доминион воутинг системс", који их је тужио за клевету.

Медијска мрежа је тако практично признала да су у емисијама изношене лажне тврдње и оптужбе да је "Доминион" намештао резултате председничких избора 2020. године

Нагодба Фокса и "Доминиона" највећа је јавно позната нагодба за клевету у историји САД у којој је учествовала једна медијска компанија.

Иако је спор са "Доминионом" званично окончан, Фокс њуз се и даље суочава са тужбом за клевету компаније "Смартматик", још једног произвођача технологије за гласање, која је на сличан начин била оптуживана за намештање избора у Фоксовим емисијама.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара