Читај ми!

Случај Расел Бранд – сексуални напасник, месија или жртва цензуре

Британски комичар Расел Бранд оптужен је за силовање, сексуалне нападе и емоционално злостављање у документарном филму на којем су заједнички радили новинари британског Канала 4, Тајмса и Сандеј тајмса.

Случај Расел Бранд – сексуални напасник, месија или жртва цензуре Случај Расел Бранд – сексуални напасник, месија или жртва цензуре

Оптужбе против Раселa Брандa изнеле су четири жене.

Најтежа оптужба долази од жене која тврди да ју је Бранд силовао у свом дому у Лос Анђелесу у време када је његова каријера била у вртоглавом успону после његовог телевизијског водитељског дебија у риjалитију "Велики брат“, који је лансирао његову глобалну каријеру.

Тежини оптужбе доприноси и чињеница да је жена истог дана примљена у локални кризни центар за жртве силовања.

Аутори документарног филма тврде поседују уверљиву медицинску документацију о том инциденту.

Друга жена тврди да ју је Бранд сексуално и емотивно злостављао док је још била шеснаестогодишња ученица. Навела је да ју је звао "дететом" пред возачем, који је лимузином возио до његовог стана. Тврди да је желео да је контролише и да ју је емотивно злостављао.

Иначе, ступање у споразумне сексуалне односе у Британији је законом дозвољено са шеснаест година старости. Да је иста оптужба изнета у Сједињеним Државама, где је та граница осамнаест година, Бранд би био осумњичен за педофилију.

Трећа жена тврди да је жртва сексуалног напада Расела Бранда у време док је живео у Лос Анђелесу. Наводи да је Бранд претио да ће је тужити уколико буде јавно проговорила о том догађају.

Сличне оптужбе износи и четврта наводна жртва британског комичара.

"Удар из предострожности"

Сам Расел Бранд одговорио је на ове оптужбе дан пред емитовање документарног филма у којем су јавно изнете. Извршивши, како би се у војном жаргону рекло, "удар из предострожности“, Бранд се уочи избијања скандала обратио милионима својих следбеника путем свог подкаста на Јутујубу и Твитеру.

У краткој видео-поруци под насловом "Дакле, ово се догађа“, Бранд је истакао да то није уобичајен видео његовог канала где се "критикују, нападају и подривају информативни програми у свој њиховој корупцији“.

"У овој причи, ја сам вест. Примио сам изузетно узнемиравајуће писмо и мејл. Писмо је од мејнстрим медијске телевизијске компаније. Мејл је стигао из једних дневних новина. У њима се наводи литанија екстремно тешких и агресивних напада, али и приличне глупости као што је да треба обуставити мој Фестивал заједница и да не би требало да нападам наратив водећих медија. Но, у целој литанији прилично запрепашћујућих, а донекле и барокних напада, стоје и веома озбиљне оптужбе, које ја апсолутно одбацујем“, рекао је у обраћању путем друштвених мрежа Расел Бранд.

Објаснио је да оптужбе датирају из времена када је радио за водеће медије, стално био у вестима и снимао филмове.

Истакао је да је и сам образложио да је у то време био изузетно промискуитетан.

"Током те ере промискуитета, моји сексуални односи били су увек и апсолутно споразумни. Увек сам о томе говорио јавно, чак и превише. Зато и данас о томе говорим јавно. Док гледам како та моја транспарентност метастазира у кривично дело, све ме то тера да се запитам да није нешто друго посреди“, нагласио је британски комичар и сатирични коментатор.

Он се осврнуо на случај америчког комичара и краља подкаста Џоа Рогана кога је, док је боловао о ковида, Си-Ен-Ен оптужио да је теоретичар завере, који се лечи ветеринарским лековима.

Роган је касније доказао да је америчка телевизијска мрежа користила жути филтер како би га приказала много болеснијим него што је био, а оповргао је и оптужбе да је узимао ветеринарски лек и то на сопственом подкасту у интервјуу са новинаром Си-Ен-Ена, специјализованим за медицину.

"Имам осећај да неко има озбиљну и разрађену намеру да контролише овакве медијске просторе и овакве гласове“, рекао је Расел Бранд.

Он је истовремено када је документарни филм приказан на британској телевизији, наступио као комичар пред две хиљаде људи у Вембли парку.

Наступ је завршен стајаћим овацијама. Но, Бранд је током свог стендапа само алудирао на оптужбе што указује да се афера неизбежно сели у правне токове.

Полиција мирује, медији се ограђују

Британска полиција саопштила је да није примила никакву званичну тужбу или жалбу против Расела Бранда.

Огласио се и Канал 4 саопштењем у којем се истиче да су "се жртве осећале прозваним да се огласе због све гласнијег активизма Расела Бранда“.

С обзиром да је Расел Бранд био водитељ на Би-Би-Сијевом Радију 2 у време када су се неки од наводних напада догодили, портпарол британског јавног сервиса оградио се саопштењем у којем се истиче да је Би-Би-Си био „само једна од медијских кућа“ за коју је комичар тада радио.

У саопштењу британског јавног сервиса подсећа се да је Бранд отпуштен са Би-Би-Сија због "озбиљног уређивачког преступа“ и да је потом вођена свеобухватна истрага. Портпарол ове куће истиче да је Би-Би-Си "у међувремену променио однос према својим водитељским лицима, као и жалбама публике“.

У сличном тону је и саопштење Канала 4, који тврди да је "прочешљао документацију из тог времена и није нашао никакве оптужбе о непримереном понашању“.

Неки британски министри су већ најавили озбиљна питања за те две медијске куће.

Културни рат

Извесно је да су се оптужбе четири жене већ нашле у епицентру културног рата, који се на англосаксонском Западу води још од времена успона Доналда Трампа и Бориса Џонсона.

Било би поједностављено тај рат назвати само сукобом левице и деснице, јер се на страни, на којој се налази и Расел Бранд, тренутно налази прилично широк идеолошки спектар интелектуалаца међу којима је и чувени либерал, комичар и легенда телевизијске сатире Бил Мар.

Суштина културног рата је сложена, али се може оквирно свести да супротстављање наративу водећих, махом лево оријентисаних, медија, пре свега у Америци, али и у Британији, које је добило прилично широку подршку због одговора власти у Вашингтону и Лондону на пандемију.

Тако је подкаст Џоа Рогана постао најпопуларнији на свету. Расел Бранд по броју следбеника и утицају на друштвеним мрежама не заостаје много за краљем подкаста.

Зато постоји сумња да оптужбе против Бранда, које ће се можда преселити у суднице, буду "колатерална штета“ у овом идеолошком сукобу и да их део јавности одбаци као "покушај цензуре“.

Ребрандирање Бранда

Расел Бранд потиче из економски скромног миљеа британског друштва и његова изузетна оштрина ума и елоквенција у великој мери с производ самообразовања.

Целу младост провео је као зависник од читавог низа наркотика, укључујући ту и ЛСД и амфетамине. Због наркоманије је избачен из са академије драмских уметности где се школовао као стипендиста своје општине.

Телевизијску каријеру почео је на музичкој телевизији МТВ, стекавши велику популарност као неоромантичарски брбљиви водитељ прве итерације "Великог брата“, ријалитија, који је најавио еру овог жанра на телевизији.

Потом је уследила холивудска и стендап комичарска каријера, која је кулминирала 2008. године филмом "Заборавити Сару Маршал“, али и низом најпрестижнијих британских награда за стандуп комедију.

Ера славе Расела Бранда доживела је врхунац и кроз брак са музичком мега звездом Кејти Пери.

Но, почетак преокрета представљао је скандал из 2008. године, који су изазвали како Бранд, тако и ништа мање популарни водитељ Џонатан Рос.

Наиме, они су у живом радијском програму Би-Би-Сија оставили поруку тада већ постаријем и у Британији обожаваном глумцу Ендију Саксу, који је глумио кувара Мануела у легендарној серији "Фалични пансион“, која је деценијама на пиједесталу најпопуларније комедије свих времена у тој земљи.

Порука је садржала сексуалне алузије на рачун унуке популарног глумца.

Уследили су констернација јавности и отпуштање водитељског пара са Би-Би-Сија.

Може се очекивати да се тај скандал поново нађе у епицентру евентуалног будућег судског процеса између Бранда и жена, које га оптужују за сексуално насиље.

После тог скандала Бранд себе почиње да ребрандира као политичког и друштвеног активисту. Тешко је набројати све акције, протесте и догађаје на којима је у међувремену учествовао.

У сећању просечног Британца остаје интервју из 2013. године легендарног водитеља тада Би-Би-Сијевог ударног информативног програма Њузнајт Џеремија Паксмана у којем је оптужио Бранда да "жели да покрене револуцију“.

Бранд је подржавао америчког узбуњивача Челси Менинг, кампању Џеремија Корбина за лидера британских лабуриста, као и грчког министра финансија Јаниса Варуфакиса.

Давао је новац за лечење британских затворника зависним од дроге. Снимао документарне филмове о узроцима светске економске кризе.

У јуну 2014. године учествовао је у маршу од Вестминстера – седишта британске владе до Би-Би-Сија под слоганом "Народ против политике штедње“ у којем је учествовао педесет хиљада људи.

Марта 2015. године, документарни филм "Бранд: По други пут“, посвећен његовом политичком активизму, доживео је премијеру у тексашком граду Остину.

Последњих година, Бранд живи далеко од Холивуда у идиличном и пребогатом енглеаском градићу Хенли на Темзи са супругом Кирсти Галахер са којом има две кћерке.

Два пута седмично емитује подкаст у којем се бави сатирично-аналитичким пресеком актуелних догађаја.

Својих седам милиона следбеника назива "чудесно пробуђеним“, а сваку емисију ођављује речима: "Останите слободни“.

У међувремену је написао низ књига о свом путу од наркомана опседнутог славом до "спиритуално пробуђене“ личности, која брине за породицу, заједницу и човекову околину и супротставља се доминантном медијском наративу као лажном и у служби корпоративних интереса.

Његов наступ у ударном америчком програму "Добро јутро Џо“, који води кћерка гуруа спољне политике америчке Демократске странке Збигњева Бжежинског – Мика, "разбио је интернет“ пре једне деценије и сматра се школским примером извргавања руглу површности популарних водитеља, недостатку истраживачког новинарства и клишеа у водећим медијима.

Његови противници описују га као "теоретичара завере са месијанским комплексом“.

Најновији скандал извесно ће додатно поделити мишљења зараћених страна у "културном рату“ на Западу.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво