Читај ми!

Разорне поплаве у источној Либији однеле најмање 5.300 живота, 10.000 људи се води као нестало

Претпоставља се да је више од 5.000 људи погинуло, а 10.000 нестало након што су обилне кише на североистоку Либије довеле до урушавања две бране, због чега је још воде стигло у већ поплављена подручја.

Верује се да је настрадало најмање 5.300 људи, саопштило је данас Министарство унутрашњих послова источне либијске владе, јавила је либијска државна агенција ЛАНА. 

Званичници Црвеног крста и Црвеног полумесеца саопштили су раније данас да је број несталих достигао 10.000, пренео је АП.

Од убијених, најмање 145 су Египћани, саопштили су званичници у североисточном граду Тобруку у Либији, пренео је Си-Ен-Ен.

Град Дерна доживео најгора разарања

У источном граду Дерна, који је доживео најгора разарања, чак 6.000 људи се и даље води као нестало, рекао је Осман Абдулџалил, министар здравља у источној либијској влади, за либијску телевизију Алмасар.

Он је ситуацију назвао катастрофалном, када је јуче обишао град. Верује се да је вода однела читаве квартове у граду, навеле су власти.

Ураган "Данијел" погодио је источни део Либије током викенда и оставио хиљаде људи заробљене у поплављеним кућама, рекао је шеф делегације Међународног Црвеног крста у Либији Тамер Рамадан.

"Покушавамо да помогнемо на терену преко наших партнера из Либијског Црвеног полумесеца. Тимови су распоређени одмах након што је ураган погодио пет градова", рекао је Рамадан.

Према подацима Светске метеоролошке организације, две бране су испустиле своје воде током јаке олује овог викенда, одневши читава насеља у море.

Нестала су читава насеља

Олуја је достигла врхунац на североистоку Либије 10. септембра, са јаким ветровима брзине од 70 до 80 километара на сат. То је изазвало прекид комуникација, пад струјних стубова и дрвећа. Обилне кише од 150 до 240 милиметара изазвале су бујичне поплаве у неколико градова.

Читава насеља у источном либијском граду Дерна нестала су, заједно са становницима које је однела вода, што је довело до катастрофалне ситуације у том месту и околини.

"Хуманитарне потребе су огромне и много више превазилазе могућности либијског Црвеног полумесеца, па чак и могућности владе“, нагласио је Рамадан.

Маргарета Харис, портпаролка Светске здравствене организације, рекла је да су поплаве које су погодиле Либију "епских размера".

СЗО је распоредила залихе помоћи у погођена подручја

"Обилне кише и поплаве погодиле су области у којима живи најмање 1,5 до 1,8 милиона људи", рекла је портпаролка СЗО.

Оштећене су болнице, а поједине и потпуно уништене. Свуда недостају залихе, од воде, хране до медицинске опреме.

Либијска влада објавила је тродневну жалост у свим погођеним градовима, називајући их "областима катастрофе".

Припадници хитне помоћи, екипе Владе и становници даноноћно трагају за преживелима.

"Наш други задатак је да погледамо људе који су расељени", истакла је портпаролка СЗО.

"Морамо да погледамо какве теренске болнице могу да се направе, а какве мобилне клинике. Дакле, потребно је урадити много тога и то одмах", рекла је портпаролка СЗО. 

Либија, земља богата гасом и нафтом, налази се у политичком хаосу откако је Муамер Гадафи збачен и убијен 2011. године. Подељена је на више политичких и војних фракција које контролишу различите делове земље.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара