Читај ми!

Нове пресуде за напад на Капитол – "Поносним момцима" 18 и 10 година робије

Још двојица чланова "Поносних момака" осуђена су за своје поступке у нападима на амерички Капитол 6. јануара на дугоgодишње казне затвора. Доминик Пецола је добио 10 година затвора, а Итан Нордеан, као лидер групе, 18 година робије. Пецола се пред судом прво покајао за своје поступке, да би пред излазак из суднице узивикнуо: "Трамп је победио!".

Нове пресуде за напад на Капитол – "Поносним момцима" 18 и 10 година робије Нове пресуде за напад на Капитол – "Поносним момцима" 18 и 10 година робије

Амерички судија је лидера екстремнодесничарске групе "Прауд бојс" Итана Нордеана осудио на 18 одина затвора због завере и напада на Капитол 6. јануара 2021. године. Претходно је вишегодишњу казну затвора добио и Доминик Пецола.

Окружни судија Тимоти Кели осудио је Доминика Пецолу на 10 година са трогодишњим надзором, уз новчану казну од 700 долара. Иако Пецола није био вођа групе, судија Кели је рекао да је био истакнути члан који је имао утицаја на догађаје од 6. јануара, преноси Еј-Би-Си њуз.

Приликом изрицања казне, судија Кели је прихватио препоруку власти да "примени проширење" које означава Пецолине злочине као акте тероризма, у покушају да претањама и силом утиче на акције америчке владе.

Пецола је био једини од пет "Поносних момака", ослобођених оптужби за заверу, али је осуђен за друге радње, укључујући ометање званичног поступка и напад на службеника савезних власти.

Тужиоци су тражили 20 година затвора за Пецолу, тврдећи да је био међу малом групом која је предводила напад на амерички Капитол.

Пецола је раније сведочио да је користио украдени полицијски штит да разбије прозор на згради Конгреса, омогућивши изгредницима да продру у зграду.

Када је ушао, тужиоци кажу да се Пецола снимао рекавши у камеру "да би могли да преузму Капитол ако се довољно потруде."

Полицајац који је био на лицу места, раније је сведочио да се плашио за свој живот када га је неко попрскао хемијском супстанцом. Рекао је и да је један демонстрант користио каиш за шлем да га угуши.

Тужиоци су рекли суду да је Пецола био један од најнасилнијих учесника завере која се одиграла 6. јануара.

Додали су да се не суочава са оптужбама због своје политичке припадности, већ због понашања описаног као "једног од најгорих поступака у овој завери".

Кајање па узвик подршке

Пецола је рекао да га је 6. јануара "ухватила лудост". Његови адвокати су тврдили да Пецола "није знао куд удара" и да је био у Капитолу 23 минута, а да је "у том периоду петљао по телефону".

Нагласили су да је Пецола преузео одговорност за своје поступке, затраживши петогодишњу затворску казну.

Пецола је на суду рекао да је "промењен и понижен човек". "Стојим пред вама са срцем пуним жаљења", додао је један од "Поносних момака".

Али након изрицања пресуде, Пецола је узвикивао подршку бившем председнику САД: "Трамп је победио!", рекао је Пецола, подигнуте песнице, док је излазио из зграде суда.

Пресуда Пецоли је изречена дан након што је судија Келији изрекао пресуде још двојици истакнутих "Поносних момака".

Џозеф Бигс, бивши вођа огранка групе на Флориди, и Закари Рел, бивши вођа огранка из Филаделфије, осуђени су на 17, односно 15 година затвора.

Бигсова казна је друга најдужа за било ког оптуженог у вези са нападом на Капитол. Најдуже иза решетака остаће вођа "Чувара заклетве" Стјуарт Роудс – 18 година.

понедељак, 27. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије