Читај ми!

"Поносном момку" за напад на Капитол 17 година робије

Бивши главни организатор Прауд бојса je због побуне, завере и других кривичних дела која проистичу из његове улоге у нападу на амерички Капитол 6. јануара осуђен на 17 година затвора. На петнаест година робије осуђен је и други лидер ове групе Закари Рел.

Џозеф Бигс, ветеран америчке војске, био је вођа огранка групе на Флориди и близак савезник бившег председника Прауд бојса Енрикеа Тарија.

Бигс је у мају осуђен за заверу заједно са још двојицом вођа те организације након суђења које је трајало више од четири месеца.

Приликом изрицања казне, амерички окружни судија Тимоти Кели прихватио је препоруку владе да примени проширење које је означило Бигсове радње као акте тероризма.

Тужиоци су тражили 33 године затвора за Бигса, што је најдужа препоручена затворска казна до сада за било ког учесника осуђеног за придруживање нападу 6. јануара. Толико су тражили и за Тарија.

Првобитно су тражили 25 година затвора за вођу "Чувара заклетве" Стјуарта Роудса, који је осуђен као вођа крајње десничарске милиције у одвојеној побуњеничкој завери и осуђен раније ове године на 18 година затвора.

Данас је изречена и казна Закарију Релу, текође бившем лидеру Прауд бојса. Он је осуђен на петнаест година затвора.

Друга најдужа казна за напад на Капитол

Бигсова казна је друга најдужа у суђењу за напад на Капитол. Тарију би пресуда требало да буде изречена следећег уторка.

Тужиоци су окарактерисали Бигса као "врх побуњеничког копља” током напада на Капитол у његовој улози колидера такозваног "Министарства самоодбране”, тима за планирање.

"Докази на суђењу су показали да је Биггс био вођа и утицајан заговорник померања групе ка политичком насиљу", рекли су тужиоци у меморандуму о казни за Бигса.

"Више него можда било ко други, Бигс је ценио тактичку предност коју су његове снаге имале тог дана и схватио је значај акција против сопствене владе“, навели су тужиоци.

Све насилнија реторика

Указали су на све претећу и насилнију реторику коју је Биггс заступао у данима након избора у новембру 2020. и напоменули да је охрабрио Тарија да "постане радикалан и добије праве мушкарце" само неколико сати након што је бивши председник Доналд Трамп најавио планове да се његове присталице окупе у Вашингтону на дан сертификације.

Током напада на Капитол, тужиоци су рекли да је Бигс играо улогу у четири одвојена кршења реда, а након што је ушао у зграду стигао је до Сената. После 6. јануара, Бигс је у једном интервјуу славио напад као "упозорење влади“.

Биггсов адвокат Норм Патис залагао се за попустљивост, тврдећи да велики део изјава на које указује влада треба да буду заштићени његовим правом на слободу говора и, упркос кривици коју је утврдила порота сматра да су клривичан дела "прецењена“.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара