Читај ми!

Мишел: ЕУ мора да одреди датум за ново проширење

ЕУ мора да одреди датум за ново проширење јер без тога никада неће бити спремна за пријем нових чланица, изјавио је у разговору са новинарима у Бриселу председник Европског Савета Шарл Мишел.

Шарл  Мишел је оценио да ће одређивање датума подстаћи ЕУ да се припреми, а земљама Западног Балкана дати конкретан рок за испуњавање њихових обавеза.

"Тако више неће бити могући изговори ни са једне стране. Једно је јасно, ако сами себи не наметнемо циљ, никада нећемо бити спремни", рекао је Мишел.

Мишел је рекао да је његов недавни говор у Бледу био резултат бројних консултација са лидерима ЕУ и Западног Балкана у различитим форматима, на којима је закључено да сада "постоји замах за напредак у дебати о проширењу".

Пријем у ЕУ до 2030.

У говору на стратешком форуму на Бледу раније ове недеље Мишел је поручио да ЕУ и Западни Балкан треба д буду спремни до 2030. године за пријем нових чланица.

Високи званичник ЕУ у Бриселу, који није желео да буде именован, оценио је данас да је 2030. година реалистичан рок за припрему наредног проширења ЕУ.

Званичник је оценио да је Мишел говором у Бледу отворио дебату која ће се на нивоу лидера ЕУ интензивно водити наредних месеци, са циљем да се пре европских избора у јуну следеће године постигне договор о политици проширења. По његовим речима, ЕУ мора да одговори на питања о начину одлуцивања унутар просирене Уније, о томе које политике жели да спроводи на европском нивоу и из којих извора ће их финансирати.

"Мишел је одредио тон дебате и поставио циљ. Без јасног циља, ЕУ никада неће бити спремна за проширење", навео је званичник.

Према његовим речима, лидери ЕУ су још пре рата у Украјини одлучили да интензивирају процес приступања Западног Балкана, а почетак руске инвазије је додатни разлог да ЕУ делује на "геополитички" начин.

"Немогуће је замислити ситуацију у којој ће Западни Балкан заувек бити простор унутар ЕУ, али под утицајем Кине, Русије, Турске и других. Време је за јасне поруке и потезе".

Званичник ЕУ је одбацио коментаре по којима је Мишел предлог о проширењу изнео без консултација са земљама чланицама и Европском комисијом.

"Мишел је одржао говор у Бледу сматрајући да има довољну подршку за изнете ставове о проширењу. Последњи састанак на ову тему био је недавно у Атини, уз учешће Европске комисије".

Портпаролка Европске комисије Дана Спинант је раније ове недеље изјавила да Европска комисија није била упозната са предлогом за одређивање датума за наредно ширење ЕУ, као и да је за комисију проширење процес "заснован на заслугама", што подразумева да канидати приступају "онда када су за то спремни".

Проширење главна тема на самиту у Гранади

Високи званичник ЕУ најавио је да ће на самиту ЕУ у Гранади, у Шпанији, 5. и 6. октобра проширење бити главна тема и да ће пре тога Шарл Мишел спровести серију неформалних консултација са лидерима ЕУ.

У октобру се очекује да Европска комисија, заједно са годишњим извештајима о земљама кандидатима, представи план за поступну интеграцију земаља Западног Балкана, још у фази приступања. Према најавама, то би могло да укључи делимично приступање заједничком тржишту ЕУ и постепено укључивање у рад институција ЕУ у областима у којима су закључени приступни преговори.

Дебата о проширењу, уз очекиване одлуке о отварању преговора са Украјином и Молдавијом, биће и кључна тема самита лидера ЕУ у децембру у Бриселу.

Виоски европски званичник наводи да би дебата о проширењу требало да се заврши новим договором о овој политици почетком наредне године, за време белгијског председавања ЕУ.

"Ако се то оствари, ова стратешка агенда ће бити део изборне дебате уочи избора за Европски парламент у јуну. То значи да ће људи широм Европе моћи да гласају имајући у виду политичку понуду иза које стоје лидери ЕУ", закључио је европски званичник.

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи оценио је да је најава председника Европског савета Шарла Мишела о могућем проширењу Европске уније 2030. године добродошла, али је поручио да то није питање датума, већ воље и резултата.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара