Читај ми!

Макрон: Амбасадор Француске ће остати у Нигеру упркос притиску

Француски амбасадор у Нигеру остаће у земљи упркос притисцима лидера недавног пуча, рекао је председник Емануел Макрон у говору пред дипломатама у понедељак.

Емануел Макрон је поновио подршку свргнутом председнику Нигера Мохамеду Базуму чију је одлуку да не поднесе оставку Макрон назвао храбром.

"Мислим да је наша политика исправна. Она се заснива на храбрости председника Базума и на посвећености нашег амбасадора на терену који остаје упркос свим притисцима, упркос свим изјавама нелегитимних власти“, рекао је Макрон.

Због одбијања да се одазове позиву и осталих активности француске владе које су у супротности са интересима Нигера, француски амбасадор Силван Ите (Sylvain Itte) проглашен је непожељном особом у још једном потезу који овај нестабилан регион гура у дубљу кризу.

Неколико сати након тога, и амбасадору Немачке дат је рок од 48 сати да напусти ту земљу.

Хунта у Нигеру након тога наредила је оружаним снагама да буду у стању највише приправности, позивајући се на повећану претњу нападом, наводи се у интерном документу који је у издао начелник одбране, a за који је безбедносни извор у земљи потврдио да је аутентичан, преноси Ројтерс. Официри војске Нигера прогласили су крајем јула генерала Абдурамана Тијанија за новог шефа државе. Устав је суспендован, а влада распуштена, објавила је на државној телевизији група војника, након што су блокирали председника Мухемеда Базума у његовој палати.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара