Читај ми!

Брикс постаје Брикс плус – шта то мења у глобалној политици

На Самиту у Јужној Африци чланице Брикса договориле су се о проширењу групације, која окупља Бразил, Русију, Индију, Kину и Јужну Африку. Завршног дана окупљања у Јоханесбургу усвојили су Декларацију и позвали су шест држава да приступе од почетка следеће године.

Брикс постаје Брикс плус. Са шест нових чланица, оцењује се, групација ће добити на тежини у глобалној арени. За кинеског председника проширење је нова полазна тачка за сарадњу. Економска платформа, са намером да утиче на глобалне процесе, не шири се први пут – 2010, годину пошто су се удружили Бразил, Русија, Индија и Kина, прикључила се Јужна Африка, домаћин 15. Самита, који доноси промене.

"Постигли смо консензус о првој фази процеса проширења. Одлучили смо да позовемо Аргентину, Египат, Етиопију, Иран, Саудијску Арабију и Уједињене Арапске Емирате да постану пуноправне чланице Брикса. Чланство ће ступити на снагу 1. јануара 2024", рекао је Сирил Рамафоса, председник Јужне Африке.

Пријем нових чланица је историјски тренутак и за шефа кинеске државе.

"Проширење је историјски чин, који одражава решеност Брикса да се уједине и сарађују са другим земљама у развоју, испуњавајући очекивања међународне заједнице, служи заједничким интересима земаља у развоју", навео је Си Ђинпинг, председник Кине.

Саудијска Арабија ће одлуку о приступању донети кад проучи детаље

Ријад цени позивницу да се прикључи Бриксу. Шеф дипломатије рекао је да ће Саудијска Арабија најпре проучити детаље пре предложеног датума приступања, па онда и донети примерену одлуку.

Саудијски званичник државе традиционалног америчког партнера, али и чланице ОПЕK-а, групацију је оценио као користан и важан канал за јачање економске сарадње. Уједињени Арапски Емирати цене укључивање земље у "важну групацију". Иран подржава процес дедоларизације, у Етиопији кажу, Бриксу нуде приступ тржишту Источне Африке. А Брикс Аргентини нови сценарио.

"Становиште Индије да нове чланице јачају Брикс. Проширење доприноси глобалном поверењу у мултиполарни светски поредак", навео је Нарендра Моди, премијер Индије.

Бразилски председник је израчунао да се, пријемом нових чланица, Брикс пење до 36 одсто глобалног бруто домаћег производа по паритету куповне моћи и до 46 одсто светског становништва. На Самиту су договорени и критеријуми за приступање, али нису објављени.

"Морам да приметим да овај посао, како се испоставило, није био лак, а председник Рамафоса је показао невероватне дипломатске вештине у договарању свих ставова, укључујући и оне везане за ширење Брикса", рекао је Владимир Путин, председник Русије.

Гутерес: Међународним институцијама потребна реформа

Данашње глобалне структуре управљања одражавају јучерашњи свет. То је у Јоханесбургу рекао генерални секретар УН. Међународним институцијама потребна је реформа да би биле универзалне.

"Настале углавном након Другог светског рата, када су многим афричким земљама још владале колонијалне силе, па нису чак ни биле за столом. То се посебно односи на Савет безбедности Уједињених нација и институције Бретон Вудса", навео је Антонио Гутерес, генерални секретар Уједињених нација.

Проширење за Кину јачање утицаја, за Русију потрага за савезницима

Kина у проширењу Брикса види јачање утицаја, усред растућег ривалства са Сједињеним Државама. Русија суочена са западним санкцијама због рата у Украјини, тражи савезнике. Бразил и Индија проширење су прихватили уз условљавање.

"Из састава новопримљених држава видимо да ће економска снага Брикса изузетно порасти, будући да су овде сада присутне и три велике заливске монархије, просто енергетски џинови. Аргентина, велика латиноамеричка земља. Египат, важан међу свим арапским светом – и у економском и у политичком смислу", навела је проф. др Драгана Митровић са Факултета политичких наука.

Док се Брикс бори да испуни економски потенцијал, оцењује се да се истовремено пројектује и као геополитичка алтернатива светском поретку који предводе Сједињене Државе. Групација себе види као глас глобалног југа.

четвртак, 16. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара