Читај ми!

Шест земаља позвано у Брикс, чланице од 1. јануара

Аргентина, Египат, Иран, Етиопија, Уједињени Арапски Емирати и Саудијска Арабија биће позвани у чланство Брикса, саопштио је председник Јужне Африке Сирил Рамафоса.

Сирил Рамафоса је рекао да ће чланство тих земаља у Бриксу почети 1. јануара 2024, додавши да је то прва фаза проширења.

Навео је и да су лидери земаља Брикса усвојили завршну декларацију 15. самита, преноси РИА Новости.

На Самиту у Јужној Африци чланице Брикса договориле су се о проширењу групације, која за сада окупља Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку.

Рамафоса је истакао да Брикс веома забринут због сукоба у свету и да се залаже за мирно решавање сукоба дијалогом.

Самит Брикса у Јоханесбургу први је којем лидери земаља Брикса лично присуствују – сви осим руског председника Владимира Путина. 

Чланице се залажу за већу употребу националних валута у међусобној размени и успостављање, како се наводи, праведнијег поретка, у којем би се глас земаља у развоју јасније чуо.

Према речима председника Јужне Африке, Брикс је спреман да тражи могућности за побољшање стабилности, поузданости и поштених и фер односа у глобалној финансијској архитектури.

Дебата о проширењу била је на врху дневног реда тродневног самита у Јоханесбургу, а све чланице Брикса јавно су подржале одлуку о проширењу блока који је дом око 40 одсто светске популације и четвртине глобалног бруто домаћег производа.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво