Читај ми!

Еквадор бира председника и парламент – безбедност на највишем нивоу

У Еквадору се одржавају превремени председнички избори на којима учествује осам кандидата. Гласање се одвија у сенци убиства председничког кандидата Фернанда Виљависенсија који се залагао за борбу против корупције. Највеће шансе за победу дају се Луиси Гонзалез из странке бившег председника Рафаела Корее. Осим за председника, грађани Еквадора бирају и чланове парламента и гласају на два референдума.

У Еквадору се  одржавају превремени председнички избори на којима учествује осам кандидата.  Безбедност је централно место у одмеравању снага од убиства председничког кандидата Фернанда Виљависенсија који се залагао за борбу против корупције 9. августа, пренео је Ројтерс.

Фаворит је Луиса Гонзалес из табора бившег председника Рафаела Kорее. Она је обећала да ће ослободити 2,5 милијарди долара из међународних резерви за јачање економије Еквадора, као и за поновно спровођење социјалних програма које је спроводио Kореа, који је осуђен за корупцију.

Протржишни кандидат Ото Соненхолцнер је после убиства Виљависенсија, више пута обећао да ће насилне криминалце полиција убијати ако он буде победио.

Kандидат странке Право и поредак Јан Топић, који наводи да је био у француској Легији странаца, обавезао се да ће решити све безбедносне проблеме, док је Данијел Нобоа, син истакнутог бизнисмена, усредсредио своју кампању на отварање радних места.

Kандидат странке која се залаже за заштиту животне средине Јаку Перез рекао је да ће ревидирати рударске концесије које нису у складу са еколошким и социјалним правилима и тражити од кредитора паузу у отплати.

Kристијан Зурита, који је заменио Виљависенсија, обећао је да боље опреми полицију и учврсти обавештајне протоколе за борбу против криминала, користећи међународне зајмове за јачање социјалних програма. Гласачки листићи су штампани пре него што је други кандидат могао да замени Виљависенсија па укључују име покојног кандидата.

Грађани бирају и посланике и гласају на два референдума

Осим председника, 13 милиона Еквадораца са правом гласа бира и 137 чланова националне скупштине и гласа на два референдума - о производњи нафте у националном парку Јасуни у региону Амазона и рударству у шумама Чоко Андино. Гласање је обавезно за грађане старе од 18 до 65 година, а власти су саопштиле да ће 100.000 полицајаца и војника чувати бирачка места.

Kандидату је потребно 50 одсто гласова, односно 40 одсто ако има 10 процентних поена више од најближег ривала, да би победио у првом колу. Уколико то не буде случај, други круг ће бити одржан 15. октобра.

недеља, 02. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије