Читај ми!

Немачка олакшава процедуру добијања држављанства - потребе привреде изнад свега

Од 84 милиона становника у Немачкој, чак 11 милиона нема немачки пасош. То је резултат строгих услова за добијање држављанства те земље, а посебно двојног. Влада канцелара Олафа Шолца жели да то промени ове године.

Актуелна немачка влада жели, не само да омогући двојна држављанства, већ и да значајно олакша процедуру његовог добијања.

Свако ко легално живи у Немачкој требало би убудуће да може да поднесе захтев за немачки пасош након пет година уместо досадашњих осам година боравка.

У случају посебних постигнућа у интеграцији, као што су изузетно познавање немачког или посебно добар успех у школи и на послу, период се може смањити на три године.

Разлози за планиране промене леже, с једне стране, у томе да влада настоји да тиме побољша интерграцију досељеника, пре свега оне најбројније групе – из Турске.

С друге стране, оне су део ширих реформи са циљем да се задрже, али и привуку нови квалификовани радници из иностранства.

азлози су у потпуности економске природе - потребе немачке привреде за радном снагом, свим врстама радне снаге. Доношење овог закона и мере које су претходиле њему могле су се наслутити још 2021. када је формирана такозвана семафор коалиција. Мислим да разлози за доношење овог закона свакако полазе из тога да су економски интереси надвладали врло вероватно и мишљења и ставове у немачком друштву, а и политичких елита", истиче Ненад Јевтовић са Института за развој иновација.

Демохришћански блок најгласнији противник промена

Опозиција се противи овим променама, а најгласнији у томе је демохришћански блок Фридриха Мерца који би у горњем дому немачког парламента - Бундесрату, могао да буде и главни кочничар за усвајање овог прописа.

За разлику од већине европских земаља, попут Француске, Италије, Шпаније или Швајцарске, где некадашњи гастарбајтери и њихова деца много лакше долазе до двојног држављанства, у Немачкој двојно држављанство имају углавном некадашње избеглице и држављани других земаља Европске уније. Слична ситуација је и у Холандији и Аустрији.

Међу 11 милиона становника Немачке који немају немачко држављанство, неколико је стотина хиљада држављана Србије. Добар део њих чека промене прописа како би могли да траже немачки пасош, али уједно да задрже и српски.

ожемо очекивати додатно убрзање одлазака ка Немачкој. Свакако да та одредба нових измена закона о томе да ће студирање ући у те потребне године за добијање немачког држављанства додатно спаја студирање и останак у немачкој. Пре је било потребно осам година, а сада ће бити потребно пет година, од чега ће, на пример, ако студије трају четири године или мастер студије ако трају две, ући у тај период потребан за добијање држављанства", објашњава Јевтовић.

Осим српске заједнице у Немачкој, овим променама би се највише обрадовали људи турског порекла. Њихови представници кажу да би за генерацију гастарбајтера то значило пре свега признање и поштовање њиховог живота и рада у Немачкој.

Према речима немачке министарке унутрашњих послова, уколико промене буду усвојене на јесен, оне ће омогућити мигрантима да не морају да буду присиљени да се одрекну дела свог идентитета.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво