Читај ми!

Осморица проглашена кривим за бомбашкe нападe у Бриселу, међу њима и Салах Абдеслам

Суд у Бриселу прогласио је осморицу од десет осумњичених кривим за терористичке нападе у том граду 2016. године у којима су животе изгубиле 32 особе, јављају белгијски медији. Међу осуђенима је и Салах Абдеслам који у Француској већ служи доживотну казну затвора за напад у Паризу.

Осморица од 10 оптужених оптужена су по 32 тачке оптужнице. Међу проглашенима кривим за најсмртоноснији напад у Белгији је и Салах Абдеслам, који у Француској већ служи доживотну казну без условне слободе због своје улоге у нападима на париске кафиће, позориште "Батаклан" и национални стадион Француске 2015. године.

Абдеслам је био једини преживели међу екстремистима Исламске државе који су напали Париз у новембру 2015. и били део француско-белгијске мреже која је четири месеца касније извела напад у Бриселу.

Француске власти дозволиле су да се Абдеслам, заједно са још четворицом оптужених, транспортује у Белгију како би присуствовали изрицању пресуде.

У Бриселу је, такође, осуђен и Мохамед Абрини, Абдесламов пријатељ из детињства и рођен у Бриселу који је отишао са аеродрома "Завентем" након што његов експлозив није експлодирао. Идентификован је као човек са шеширом и био је један од тројице осумњичених који су откривени камером на аеродрому.

Верује се да је један од осуђених погинуо у нападу дроном у Сирији, али му је суђено и проглашен је кривим у одсуству у случају да је још жив, преноси Гардијан.

Напади током јутарњег шпица на аеродрому "Завентем" и на централној линији метроа у Бриселу потресли су 22. марта 2016. град који је седиште Европске уније и НАТО-а. ИД је преузела одговорност за нападе.

У нападу су страдале 32 особе, а скоро 900 је рањено или претрпело озбиљне психичке трауме.

Ове пресуде затварају поглавље највећег суђења у историји белгијског правосуђа, са више од 900 тужилаца који су учествовали на рочиштима која су почела у децембру.

Суд је поставио 300 питања поротницима у вези са оптуженима, од тероризма до скривања терориста у бекству.

Изрицању пресуде присуствовало је десетак чланова породица жртава, од којих се већина клонила суђења.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво