Читај ми!

Би-Би-Си тоне у кризу, нове оптужбе на рачун неименованог водитеља

Скандал, у који је поринут британски јавни сервис Би-Би-Си, после оптужби објављеним у таблоиду Сан, добија замајац.

У жижи афере је за сада неименовани водитељ Би-Би-Сија, суспендован због оптужби да је током година платио око тридесет пет хиљада фунти младићу, који је на почетку трансакција наводно био малолетан, у замену за експлицитне фотографије.

Оптужбе је изнела младићева мајка таблоиду Сан, пошто је од 19. маја узалуд чекала на одговор Би-Би-Сија на своју, званичну, жалбу.

У међувремену се огласио адвокат младића, који сада има двадесет година, саопштењем у којем се негира истинитост навода његових родитеља и истиче да "није било никаквих криминалних радњи“.

Међутим, родитељи су остали при својим тврдњама. Једна од тврдњи је и да је младић новац трошио на наркотике и да би "умро од прекомерне дозе“ да је наставио да добија новац од водитељске звезде.

Нове оптужбе

Потом се Би-Би-Сију обратила још једна неименована млада особа са тврдњом да је од истог водитеља добијала претеће поруке преко апликације за упознавање, пошто није пристала на његов предлог да му пошаље експлицитне фотографије.

Сан на насловној страни објављује фотографије дописивања између водитељске звезде и још једног тада 17-годишњег младића, који га је у то време "пратио“ на Инстаграму.

Из "ћаскања“ се види да водитељ користи емотиконе срца и пољубаца у комуникацији са малолетном особом, коју уопште не познаје.

Младић тврди да је био "запањен“ чињеницом да је "тако славна личност“ са њим успоставила контакт и да так сада, као одрасла особа, увиђа колико је то било неумесно.

Четврта особа оптужује водитеља да је прекршио правила закључавања током пандемије када га је посетио 18. фебруара 2021. године.

Водитељ је возовима и подземном железницом прешао Лондон са запада на исток и наставио даље ван града само да би са младићем попио чај.

Младић инсистира да није било сексуалног односа, али да му је водитељ, иако га је познавао само преко интернета, послао три уплате у укупном износу од 650 фунти, као и да се понашао као да је младић "његово власништво“.

Британски таблоид објављује и да је цео досије против водитеља Би-Би-Сија, укључујући ту и потписане званичне изјаве неколико особа, предао полицији.

Ревизија система жалби Би-Би-Сија

Руководство Би-Би-Сија саопштило је да је британска полиција током видео-позива поводом овог скандала замолила јавни сервис да за сада замрзне унутрашњу истрагу против водитеља и препусти истрагу њима.

Генерални директор Би-Би-Сија Тим Дејви саопштио је медијима да је за прву жалбу против водитељске звезде чуо тек 6. јула и да је "муњевито реаговао“.

Дејви истиче и да је наложио ревизију жалбеног поступка јавног сервиса, која је раније била на мети критика.

Чувени водитељ Би-Би-Сија Џереми Вајн позвао је колегу да се сам обелодани јавности.

У свом програму на Би-Би-Сијевом каналу пет Џереми Вајн поручио је колеги да "схвати колику штету наноси Би-Би-Сију и покаже бар неки степен забринутости за колеге, које су друштвене мреже погрешно именовале" као виновнике овог скандала.

Сам Џереми Вајн демантовао је на друштвеним мрежама да је он мистериозни водитељ. Исто је учинило и мноштво других водитеља британског јавног сервиса.

Правне недоумице јавности и политичара

На друштвеним мрежама иначе данима траје "спрдња" на рачун одређеног водитеља Би-Би-Сија за кога се сумња да је виновник скандала.

У једном тренутку се појавио и видео-снимак тог водитеља у доњем вешу.

По новом Закону о приватности у Уједињеном Краљевству нико не сме да именује водитеља ван друштвених мрежа, јер може да буде тужен за клевету.

Зато се дебата преселила у виртуални простор.

Дугогодишњи правни стручњак за британске медије Џонатан Код истиче да и Би-Би-Си и Сан треба да објаве име водитеља, јер "јавни интерес надилази слово закона“.

На путу за самит НАТО-а у Вилњусу, британски премијер Риши Сунак изјавио је да су оптужбе против водитеља Би-Би-Сија "озбиљне и забрињавајуће“.

У дискусији на Радију Би-Би-Си, посланици три водеће странке нису се сложили да ли треба јавно именовати спорног водитеља.

У међувремену, гледаоци у сопственој дебати наглашавају да им плаћање претплате даје право да знају име особе која је британски јавни сервис поринула у тешку кризу.

петак, 19. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару