Читај ми!

Односи Британије и Кине 26 година после предаје Хонгконга – робусни прагматизам

Док Хонгконг обележава 26 година од присаједињења са Кином, односи Лондона и Пекинга далеко су од "златне ере" од пре десет година. Британски премијер Риши Сунак најавио је нову еру "робусног прагматизма и економске утакмице".

Британска предаја Хонгконга, коју је својевремено са Гвозденом лејди Маргарет Тачер испреговарао легендарни кинески вођа Денг Сјаопинг, најавила је почетак промене односа геостратешких снага у том делу света.

Председник извршне власти Хонгконга Џон Ли обележио је годишњицу оценом да је тај део Кине "махом стабилан".

"Неке земље погрешно проценују мирољубиви развој Кине, коју намерно подривају. Разорна снага ‘меког отпора’ надвила се над Хонгконгом", упозорава Ли.

Отпор дисидената

Историја Хонгконга под кинеском управом може се сажети у низ полицијско-правних акција Пекинга и низ негативних реакција дела локалног становништва.

Најновији је Закон о националној безбедности, усвојен у време пандемије. Због њега се у Британију током 2021. године иселило преко сто хиљада грађана.

Примењен је колико јуче против осморо дисидената, који бораве у Сједињеним Државама, Британији и Аустралији, а које Пекинг терети за субверзију и подстицање сецесије.

Шеф одељења хонгконшке полиције за националну безбедност Ли Квај-Ва наглашава да је откако се у Хонгконгу примењује Закон о националној безбедности, његов одсек ухапсио преко 260 грађана.

"Већина је кривична дела извршила у самом Хонгконгу. Међутим, неки су побегли у иностранство одакле настављају са активностима, које угрожавају нашу националну безбедност", поручује он.

Хонгконшки Радио грађана после 18 година обуставља рад - званично због недостатка фондова, незванично због политичких притисака на госте програма.

Дипломатска офанзива шарма краља Чарлса

Пре 26 година, данашњи британски краљ Чарлс заступао је краљицу током предаје Хонгконга.

Као монарх, он настоји да се суочи са британском историјом колонијализма и расизма. Финансира истраживање улоге краљевске породице у робовласништву.

Пре неколико дана организовао је велики пријем за представнике "Виндраш генерације". Генерација је названа по првом броду, који је довезао раднике са Кариба, који су 1948. године одазвали британском позиву за обновом да би по доласку трпели дискриминацију и расизам.

"Када сам дошао непосредно после рата, пола зграда је било сравњено са земљом бомбама. Предивно је било видети како поново ничу", сећа се представник "Виндраш генерације" Лаћета Алекандер Рид.

"Кад помислим да сам овде данас после толико времена. Ја у Бакингемској палати. Немогуће! Ни пре десет година, ни прошле године ми то не би пало на памет", рекао је на пријему представник "Виндраш генерације" Алфорд Гарднер.

Бакингемску палату од пре пар дана красе портрети истакнутих припадника те генерације.

Кариби се окрећу Кини?

Краљ Чарлс настоји да извади флеке, које је широм Кариба оставила недавна турнеја принца и принцезе од Велса. Понашање Вилијама и Кејт окарактерисано је као колонијално.

Многе земље Кариба желе да се поведу за Барбадосом. Пре две година то острво је постало република. Прошле недеље потписало је споразум са Пекингом о стратешкој привредној сарадњи.

Премијерка Барбадоса Миа Мотли рекла је кинеској телевизији после састанка са председником Сијем да је "Барбадос је једна од првих колонија, коју су Британци искористили како би успоставили доминацију над Новим светом".

"Ми смо једна од колонија где је расизам био формална институција. И то је суштина нашег преласка у републику", објаснила је премијерка Мотли.

Британска империја се некада називала "царством у којем сунце никада не залази". Бивше колоније данас главу окрећу ка простору где сунце излази, где је економија јака и не прети рецесија.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара