Читај ми!

Зашто је инфлација коју Немци перципирају три пута већа од стварне

Према једној студији, инфлација коју перципирају потрошачи у Немачкој три пута је већа од стопе инфлације која је стварно утврђена. Због чега је то тако?

Према студији кредитног осигурања "Алијанц трејд", стопа инфлације коју перципирају људи у Немачкој у мају је била 18 одсто – дакле, скоро три пута виша од званично утврђене стопе инфлације од 6,1 одсто.

Генерално гледано, инфлација се сматра вишом од измерене инфлације, наводи се у анализи. Међутим, тренутна динамика инфлације проширила је јаз између перципиране и стварне инфлације.

"Велики јаз између перципиране и стварне инфлације постоји посебно у Немачкој", каже Јасмин Грешл из "Алијанц трејда".

У еврозони у целини, те две вредности се разликују за око девет процентних поена, а у Немачкој за око једанаест. "Тако да та разлика игра важну улогу за привреду и компаније, као и за политику каматних стопа", каже Грешл.

Свакодневне куповине обликују перцепцију

Стручњаци су истраживали и разлоге за тако велику разлику, која има утицај на састав типичне потрошачке корпе и стварног понашања потрошача.

Сходно томе, потрошачи обраћају више пажње на промене цена производа које често купују, као што су храна и пиће, гориво или други артикли из супермаркета. "Ако те цене порасту изнад просека, људи су склони да осећају да је инфлација много већа."

У мају су цене хране у Немачкој порасле за 14,9 одсто у односу на претходну годину. Цене хране су сада далеко најјачи покретачи цена, наводи Савезни завод за статистику.

Психолошки аспекти

Али, и психолошки аспекти, демографске и регионалне разлике, као и индивидуално понашање потрошача, могу да доведу до тога да потрошачи процењују повећање цена другачије од званичног мерења.

Као што примећују стручњаци "Алијанца", људи се у својој перцепцији фокусирају на посебно значајне случајеве повећања цена. Насупрот томе, стабилне или падајуће цене обично се не примећују. То ствара искривљену слику и велики несклад између перципиране и стварне инфлације.

Поред тога, стопе инфлације могу да варирају у зависности од региона, града или чак округа. Званична мерења заснивају се на националним или регионалним просецима, који можда не одражавају тачно ситуацију на терену, указују аутори.

Стопе инфлације у ЕУ се значајно разликују

Званичне стопе инфлације су се недавно значајно разликовале унутар Европског уније. У мају се тај распон наводно кретао од 2,8 одсто у Грчкој, до 21,5 у Мађарској. У суседној Аустрији инфлација је била 8,8 одсто, виша него у Немачкој (6,1%) и Швајцарској (2,2%).

"Кључни фактори инфлације су географска близина Русији и зависност од увоза енергената и хране, интервенција државе на снижавању појединачних цена и снага дотичне валуте", објашњава Грешл.

У Немачкој су активни сви фактори који утичу на стопу инфлације: велика зависност од увоза енергената из Русије изазвала је нагли раст рачуна за енергију. Савезна влада се томе супротставила кочењем цене струје и гаса. У еврозони у целини, слаб евро је повећао инфлацију, јер је поскупела роба којом се тргује у доларима, као што су нафта и гас.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара