Читај ми!

Тед Качински познат као "Унабомбер" пронађен мртав у затворској ћелији

Тед Качински, терориста осуђен на доживотни затвор због серије бомбашких напада на научнике, познат као Унабомбер, пронађен је мртав у затворској ћелији, саопштио је портпарол Федералног завода за затворе. Имао је 81 годину.

Качински је раније био у установи максималне безбедности у Колораду, али је премештен у медицинску установу у Северној Каролини у децембру 2021. због лошег здравља.

Качински, који је скоро 20 година био на потерници све до хапшења 1996. године, сматран је најпознатијим америчким бомбашем.

Између 1978. и 1995. поставио је или послао 16 бомби од којих су погинуле три особе, а 23 су рањене, наводе власти.

Качински је 1995, пре него што је прозван "Унабомбер", тражио од новина да објаве дугачак рукопис који је он написао иначе ће се, у супротном, убиства наставити.

И Њујорк тајмс и Вашингтон пост објавили су манифест од 35.000 речи касније те године на препоруку америчког државног тужиоца и директора ФБИ-ја.

Да није било сумњи његовог брата и снахе, можда никада не би био ухваћен. Његова снаха, Линда Патрик, међу првима је идентификовала Качинског као "Унабомбера" након што је видела манифест.

Патрикова је навела да је препознала идеје које су јој звучале познато у рукопису из писама које је њен супруг Давид добијао од брата. Породица је на крају одлучила да контактира са ФБИ, а 3. априла 1995. специјална екипа од девет људи ухапсила је Качинског у његовој кући у Монтани.

Теду Качинском суђено је у Сакраменту у Калифорнији, где кључно питање није била његова кривица, већ његов разум и да ли ће бити поштеђен смртне казне. Он се изјаснио кривим за убиство у замену за доживотни затвор без условног отпуста 1998. године.

Качински је рођен у Чикагу. На Универзитет Харвард примљен је са 16 година, где је дипломирао, а на Универзитету Мичигена докторирао математику. Постао је асистент на Универзитету Калифорније у Берклију са 25 година, али је дао отказ након две године.

Између 1978. и 1995. Качински је водио бомбашку кампању против модерне технологије, када је помоћу писма-бомбе убио три и ранио 23 особе. Његова мета су били универзитети и авио-компаније којима је Качински послао 16 бомби.

Пре него што је његов идентитет откривен ФБИ је користио име УНАБОМБ (унверзитетски и авио бомбаш), због чега су га медији прозвали "Унабомбер".

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво