Читај ми!

Сенка Хладног рата над Карибима, Кина отвара базу на Куби

Амерички званичници тврде да су последњих седмица испливале информације о преговорима између Пекинга и Хаване о отварању кинеске базе на Куби, која би омогућила прикупљање обавештајних података са југоисточног дела САД. Пекинг је, наводно, спреман да кубанским властима за ту базу уступи милијарде долара. Упозорење објављено само недељу дана после "тајне" посете шефа Централне обавештајне агенције Вилијама Бернса Кини. Из Хаване, међутим, негирају писања медија, наводећи да су "потпуно лажна и неоснована".

Сенка Хладног рата над Карибима, Кина отвара базу на Куби Сенка Хладног рата над Карибима, Кина отвара базу на Куби

Слање шефа ЦИА Вилијама Бернса у тајну мисију у Пекинг и више пута одлагана посета државног секретара Ентонија Блинкена Кини у први план су избацили "горући проблем" у односима двеју земаља – неразјашњени кинески план да на Куби отвори обавештајни центар, који би им, како страхују Американци, омогућио надгледање комуникација и активности војне индустрије на целом југоистоку Сједињених Држава.

Кина се још није огласила о овом питању, иако су амерички медији, попут Вашингтон поста, Си-Ен-Ена и Волстрит џорнала, у последња 24 сата објавили серију упозорења званичника САД да су преговори о успостављању кинеске базе на Куби суштински окончани, као и да је нејасно да ли су кинески обавештајци већ стигли на Кубу.

Шпијунска драма на Карибима развија се шездесет година након што је Совјетски Савез, у највећој кризи од краја Другог светског рата, распоредио балистичке пројектиле на Куби, што је свет довело на ивицу нуклеарног рата.

Американци, деценијама касније, упозоравају да жеља Пекинга да отвори базу мање од 200 километара од Флориде, необично подсећа на то време, посебно након кризе коју су, пре неколико месеци, изазвали кинески балони, које су оборили амерички ловци.

Кинески балони, око чије се сврхе споре Вашингтон и Пекинг, довели су односе двеју држава на најнижу тачку у последњих неколико година, што је кулминирало оптужбама САД да Кина тајно помаже Русију у рату против Украјине, као и да отвара илегалне полицијске станице на америчкој територији.

Федерални истражни биро је у априлу затворио објекат који је описан као "кинеска полицијска станица" на Менхетну. Током акције ухапшене су две особе, који су се наводно забарикадирале у тоалету, покушавајући да из мобилних телефона избришу бројеве и поруке. Један од ухапшених оптужен је да је за потребе кинеске обавештајне службе пратио једног од кинеских дисидената.

Кина се још није огласила о овим тврдњама америчких званичника, који су навели да ће Пекинг као контрауслугу за отварање базе властима у Хавани исплатити "милијарде долара" помоћи.

"Комунистичка партија Кине спроводи план који је већ направио Совјетски Савез", тврди републикански члан Представничког дома Мајк Волц, наводећи да су наводи о изградњи базе на Куби, уз мистериозне балоне и блиске сусрете америчких и кинеских авиона у Јужном кинеском мору, довољан разлог да Блинкен откаже посету Кини.

Огласио се, ипак, заменик шефа кубанске дипломатије, тврдећи да су писања медија "потпуно лажна и неоснована".

За сада, Бела кућа и ЦИА избегавају да се званично огласе о кинеском присуству на Куби.

"Пратимо пажљиво, предузимамо кораке да то спречимо и уверени смо да можемо да одговоримо на све безбедносне изазове код куће, у региону и широм света", саопштио је портпарол Беле куће Џон Кирби.

Званично, једина кинеска војна база ван граница те државе налази се у Џибутију, али је генерал Лора Ричардсон, у својству команданта Јужне команде оружаних снага САД, још у марту упозорила Конгрес да Кина "свим силама" покушава да замени Америку на месту доминантне силе у Централној и Јужној Америци.

Кинеска база у Џибутију, која је наводно способна да прими око 10.000 војника и налази се недалеко од места на којем су смештене америчке и јапанске трупе. У тој држави се налазе још и базе француске Легије странаца, немачки комплекс, као и шпански и италијански контингент.

Прошле седмице, кинески министар одбране Ли Шангфу одбио је да се састане са америчким колегом Остином Лојдом, упозоривши САД да прекину провокације у близини кинеских територијалних вода и ваздушног простора.

"Гледајте своја посла и неће бити проблема", рекао је кинески министар у Сингапуру.

Односи Кубе и Америке, која је још од револуције педесетих година прошлог века, увела оштре санкције властима у Хавани, већ су деценијама готово непостојећи. Бивши председник САД Барак Обама је делимично обновио билатералне односе двеју државе, али је његов наследник Доналд Трамп вратио Кубу на листу држава које подржавају тероризам, чиме је ионако танак напредак практично анулиран.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво